inflacija, stanje u Ukrajini i korona kriza u Kini, utiču na raspoloženje investitora

Pad vrednosti akcija na evropskim i azijskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

11.4.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pad vrednosti akcija na evropskim i azijskim berzama Pad vrednosti akcija na evropskim i azijskim berzama
Na evropskim berzama na jutrošnjem trgovanju vrednosti akcija su pale zbog usporavanja rasta britanske ekonomije i visoke inflacije u evrozoni, što bi moglo dovesti... Pad vrednosti akcija na evropskim i azijskim berzama

Na evropskim berzama na jutrošnjem trgovanju vrednosti akcija su pale zbog usporavanja rasta britanske ekonomije i visoke inflacije u evrozoni, što bi moglo dovesti do zaoštravanja monetarne politike pre nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je u minusu 0,7 odsto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,60 odsto, na 7.623 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 odsto, na 14.132 boda, a pariški CAC 0,50 odsto, na 6.581 bod.

Pad indeksa posledica je naznaka usporavanja rasta britanske ekonomije, kao i neizvesnosti oko predsedničkih izbora u Francuskoj.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio u minusu 1,3 odsto, piše Hrportfolio.

Pored toga, na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio je 0,7 odsto, dok su cene akcija u Australiji i Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 2,5 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je podatak da su potrošačke cene u Kini u martu porasle 1,5 odsto na godišnjem nivou, dok su proizvođačke cene skočile 8,3 odsto.

Veći nego što se očekivalo rast cena ukazuje na jačanje inflacije, što bi moglo naterati kinesku centralnu banku da odustane od podsticajne monetarne politike.

Oštar pad kineskih berzanskih indeksa posledica je i vesti o dosad najvećem talasu širenja korona virusa u toj zemlji.

A kako i u drugim zemljama regije inflatorni pritisci jačaju, ulagači se plaše da će centralne banke zaoštriti monetarnu politiku pre i agresivnije nego što se očekivalo.

Tako se procenjuje da bi centralna banka Novog Zelanda ove nedelje mogla da poveća kamatne stope za 0,50 procentnih bodova.

Ove nedelje će zasedati i čelnici Evropske centralne banke (ECB), a zbog rekordne inflacije u evrozoni, očekuju se nagoveštaji o zaokretu u dosad izuzetno podsticajnoj monetarnoj politici.

„Inflacija je skočila znatno iznad nivoa koje je ECB očekivala samo mesec dana pre. Stoga od ECB očekujemo dramatičan zaokret, odnosno ranije ukidanje monetarnih podsticaja i pripreme za povećanje kamata možda već u junu“, pišu analitičari kompanije TD Securities u osvrtu na situaciju na tržištima.

U fokusu investitora ove nedelje biće i izveštaj o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se poslednjih meseci kreće na najvišim nivoima u poslednjih 40 godina. Procenjuje se da je u martu inflacija skočila na 8,5 odsto, sa 7,3 odsto mesec dana pre.

Zbog toga se očekuje i agresivno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke u narednim mesecima. 

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin nad Ukrajincima.

  • Bella

    11.4.2022 #1 Author

    Oni su sada bas ugrozeni.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #2 Author

    Shodno situaciji i velikoj neizvesnosti sta ce biti…

    Odgovori

  • GINKO

    12.4.2022 #3 Author

    I ocekivano, ugrožena situacija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...