Prekoračenje roka i pogrešan formular

Da li je Ilon Mask prekršio zakon prilikom kupovine akcija Twittera?

Hi-techLifestylePoslovanjeVesti

6.4.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Da li je Ilon Mask prekršio zakon prilikom kupovine akcija Twittera? Da li je Ilon Mask prekršio zakon prilikom kupovine akcija Twittera?
Generalni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) je potencijalno propustio ključni rok za podnošenje dokumentacije vezane za kupovinu akcija društvene mreže Twitter i... Da li je Ilon Mask prekršio zakon prilikom kupovine akcija Twittera?

Generalni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) je potencijalno propustio ključni rok za podnošenje dokumentacije vezane za kupovinu akcija društvene mreže Twitter i pritom priložio pogrešne papire, navode pravni eksperti i administratori u oblasti hartija od vrednosti.

Mask je početkom ove nedelje objavio da je kupio 9,2 odsto udela u kompaniji Twitter, čime je postao najveći deoničar ove platforme, a vrednost njenih akcija skočila je za 27 odsto, piše Reuters.

Zakon o hartijama od vrednosti Sjedinjenih Američkih Država propisuje da se za kupovinu pet odsto udela u kompaniji dokumentacija podnese u roku od 10 dana, a u Maskovom slučaju taj rok je istekao 24. marta. Ovakvo kašnjenje moglo bi da dovede do kazne u iznosu od 207.183 dolara, navodi profesorka iz Pravnog centra Univerziteta u Džordžtaunu Urska Velikonja.

To bi predstavljalo tek neznatan udar za Maska, čije se lično bogatstvo, kako navodi Forbes, procenjuje na 302 milijarde dolara. Međutim, Komisija za hartije od vrednosti i berze bi mogla istražiti i mogućnost za manipulisanje tržištem prilikom ove kupovine, te zahtevati da u toku okviru vezane za prodaju akcija kompanije Tesla sankcije budu rigoroznije.

Profesor sa Pravne škole u Mičigenu Adam Pričard (Adam C. Pritchard) kaže da ovde ne postoji siva zona i da je Mask napravio prekršaj podnošenjem dokumentacije po isteku pomenutog roka.

Pored toga, navodi se da je Mask podneo 13G formular za investitore koji planiraju da zadrže pasivne akcije, iako je objavljeno da će generalni direktor automobilskog giganta postati član upravnog odbora kompanije Twitter i tako uticati na promene u poslovanju ove društvene mreže.

To znači da je Mask trebalo da podnese 13D obrazac, koji koriste aktivni investitori, administratori i direktori i koji im omogućava da utiču na upravu i politiku poslovanja, navelo je nekoliko advokata.

Mask je u utorak povukao svoju prethodno priloženu dokumentaciju i dostavio 13D formular, kako bi prijavio promenu iz statusa pasivnog u aktivnog investitora.

  • GOCA BG

    6.4.2022 #1 Author

    Da,bas on da napravi gresku…smesno!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    7.4.2022 #2 Author

    Sigurno. On se baš zaleće.

    Odgovori

  • SANJA

    7.4.2022 #3 Author

    Kao da bi prekrsio zakon,ima timove advokata koji ce bilo koji zakon da elegantno zaobidju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.4.2022 #4 Author

    Odgovorni su i oni koji su prihvatili pogrešne formulare, uostalom bitno je da li postoji suštinska razlika. Ako je on to mogao da ispravi, verovatno da i nije.

    Odgovori

  • Ika

    7.4.2022 #5 Author

    I da plati kaznu, to je za njega sitno…

    Odgovori

  • Lelica

    7.4.2022 #6 Author

    Zna on sta radi,pa ima gomilu ljudi oko sebe koji zavrsavaju sve sto treba.

    Odgovori

  • MIROSLAV

    7.4.2022 #7 Author

    Mask koji je tu da diže cene na svetskoj berzi još jednom je to odradio odlično. Vrhunski poslovan čovek, ko prati njegove tvitove lakše će da zaradi nego pratio Blumberg

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #9 Author

    Ma kako da nije. Pametan je on čovek

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    7.4.2022 #10 Author

    Svaka mu čast! Ono što on radi ima viši cilj. Diže cene svetskoj berzi. Akcije Twittera su odmah porasle za 29%

    Odgovori

  • HEPO

    10.12.2023 #11 Author

    Nikako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...