Sedam od 11 sektora S&P 500 indeksa završilo u minusu

Vrednost akcija tehnoloških kompanija ponovo raste

BerzaNovacVesti

5.4.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost akcija tehnoloških kompanija ponovo raste Vrednost akcija tehnoloških kompanija ponovo raste
Wall Street je zabeležio rast berzanskih indeksa, do čega je došlo prvenstveno zahvaljujući skoku cena akcija tehnoloških kompanija, posebno društvene mreže Twitter. Većina ostalih... Vrednost akcija tehnoloških kompanija ponovo raste

Wall Street je zabeležio rast berzanskih indeksa, do čega je došlo prvenstveno zahvaljujući skoku cena akcija tehnoloških kompanija, posebno društvene mreže Twitter. Većina ostalih sektora završila je trgovanje u minusu.

Dow Jones indeks je porastao za 103 poena ili 0,3 odsto, na 34.921 bod, dok je S&P 500 viši za 0,81 odsto, pa je na nivou od 4.582 poena. Nasdaq indeks beleži povećanje 1,90 odsto, na 14.532 boda.

Rast vrednosti akcija beleže i akcije tehnoloških divova Tesla, Apple, Amazon.com i Microsoft, prenosi crnogorska agencija Mina.

Cena akcija kompanije Tesla, nakon objave da je u prvom kvartalu ovaj auto-proizvođač prodao rekordan broj električnih automobila porasla je 5,6 odsto.

Ipak, najveći rast beleže akcije platforme Twitter, čija je vrednost povećana za 27 odsto, pošto je osnivač kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) objavio da je njegov udeo u toj društvenoj mreži 9,2 odsto, što ga čini njenim najvećim akcionarom.

Kada su u pitanju ostali sektori, u većini njih akcije su zabeležile pad vrednosti. Tako je sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa završilo u minusu, a najviše uslužni i zdravstveni, oko 0,8 odsto.

Ovo je posledica opreznog trgovanja ulagača zbog rata u Ukrajini i mogućih novih sankcija Zapada protiv Rusije.

Ulagači su suzdržani i zbog snažnog rasta cena nafte i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini, što podiže inflaciju u svetu.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,28 odsto, na 7.558 bodova, dok je frankfurtski DAX veći za 0,5 odsto, na 14.518 bodova, a pariski CAC 0,7 odsto, na 6.731 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...