S&P 500 bi mogao da zabeleži prvi kvartalni gubitak u poslednje dve godine

Berzanski indeksi blago pali nakon četiri dana rasta

BerzaNovacSvetVesti

31.3.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Berzanski indeksi blago pali nakon četiri dana rasta Berzanski indeksi blago pali nakon četiri dana rasta
Wall Street je noćas zabeležio blagi pad zbirne vrednosti listiranih akcija, nakon četiri uzastopna dana rasta, jer su ulagači zabrinuti zbog daljih ratnih dejstava... Berzanski indeksi blago pali nakon četiri dana rasta

Wall Street je noćas zabeležio blagi pad zbirne vrednosti listiranih akcija, nakon četiri uzastopna dana rasta, jer su ulagači zabrinuti zbog daljih ratnih dejstava u Ukrajini, uprkos napretku u mirovnim pregovorima.

Dow Jones je oslabio 0,19 odsto na 35.228 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 odsto na 4.602 poena, a Nasdaq indeks 1,21 odsto na 14.442 boda, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon što su dan ranije indeksi snažno porasli, zahvaljujući vesti da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina predložila neutralni status, indeksi su u sredu izgubili deo dobiti, jer je ruska vojska nastavila da bombarduje periferiju Kijeva, a Ukrajina poručila da se Rusija sprema za novu ofanzivu na istoku zemlje.

Negativno je na tržište uticao i rast cena nafte, jer se ulagači plaše da će to dodatno ojačati inflaciju, koja se već sada u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, blizu osam odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povećala ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih poena, a već u maju mogla bi ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Iako se očekuje agresivno povećanje kamata Fed, što bi moglo usporiti rast privrede, S&P 500 indeks porastao je u martu više od pet odsto.

No, zbog oštrog pada u prva dva meseca ove godine, taj bi indeks u ovom tromesečju mogao zabeležiti prvi kvartalni pad od prvog kvartala 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje pandemije korona virusa.

I na većini evropskih berzi cene akcija su većinom pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto na 7.579 bodova, frankfurtski DAX je skliznuo 1,45 odsto na 14.606 poena, a pariski CAC 0,74 odsto na 6.741 bod.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Samo neka nastave da padaju ali teško.

    Odgovori

    • DANIJELA

      31.3.2022 #2 Author

      Pa neizvesno je svakako sto se tice buducnosti.

      Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #3 Author

    Tesko je prognozirati u ovakvim uslovima na trzistu…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #4 Author

    Pošto se ratu ne nazire kraj biće još gora situacija na berzi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...