Ulagače ohrabrile vesti o mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine

Dow Jones i S&P 500 indeksi rastu četvrti dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

30.3.2022 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dow Jones i S&P 500 indeksi rastu četvrti dan zaredom Dow Jones i S&P 500 indeksi rastu četvrti dan zaredom
Wall Street beleži rast Dow Jones i S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile vesti o napretku u mirovnim pregovorima između... Dow Jones i S&P 500 indeksi rastu četvrti dan zaredom

Wall Street beleži rast Dow Jones i S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile vesti o napretku u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, kao i pad cena nafte.

Dow Jones je veći za 338 bodova ili 0,97 odsto, na 35.294 boda, dok je S&P 500 porastao 1,23 odsto, na 4.631 poen, a Nasdaq indeks 1,84 odsto, na 14.619 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ulagače je ohrabrila vest da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva i severnog grada Černihiva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodne garancije da će biti zaštićena od napada.

Ukrajinski pregovarači su rekli da su predložili status po kojem se njihova zemlja ne bi ulazila u saveze ili imala baze za strane vojnike, ali bi se garantovala sigurnost pod uslovima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj odbrani NATO.

Na tržište pozitivno utiče i drugi dan zaredom pad cena nafte.

Trgovce naftom je zabrinuo lokdaun (zaključavanje) u Šangaju do koga je došlo zbog ponovne pojave korona virusa, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, koja je najveći svetski uvoznik nafte.

Pad cena barela ublažio je strahovanja od jačanja inflacije, koja se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, blizu osam odsto.

Iako se očekuje da će Federalne rezerve maju povećati kamatne stope za 0,50 procentnih poena, što bi moglo usporiti rast ekonomije, cene akcija poslednjih dana rastu jer se ulagači nadaju da je privreda dovoljno snažna da izdrži to povećanje.

Zahvaljujući tome, u S&P 500 indeksu su ublaženi gubici od početka godine. Ovaj indeks je do nedavno bio deset odsto ispod svog rekordnog nivoa, a od početka godine je u minusu koji je manji tri odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,86 odsto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,8 odsto, na 14.820 bodova, a pariski CAC 3,08 odsto, na 6.792 boda.

  • GOCA BG

    30.3.2022 #1 Author

    Cene akcija su trenutno porasle,vec sutra moge da budu u padu zbog novih desavanja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...