Moskva najavila vojno jačanje zapadnih granica

Američka podrška Ukrajini i štrajk sindikata u Italiji zbog slanja oružja Kijevu

SvetVesti

20.5.2022 14:11 Autor: Vladimir Jokanović 8

Američka podrška Ukrajini i štrajk sindikata u Italiji zbog slanja oružja Kijevu Američka podrška Ukrajini i štrajk sindikata u Italiji zbog slanja oružja Kijevu
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je povodom zahteva Švedske i Finske za prijem u NATO da u zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost... Američka podrška Ukrajini i štrajk sindikata u Italiji zbog slanja oružja Kijevu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je povodom zahteva Švedske i Finske za prijem u NATO da u zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost i da vojska preduzima intenzivne mere da se tome suprotstavi. On je naveo da SAD i NATO povećavaju razmere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica, a da u seriji njihovih vojnih vežbi „Zaštitnik Evrope“ učestvuje više od 40.000 vojnika.

Rusija će kao odgovor na pretnje svojim zapadnim granicama do kraja godine rasporediti 12 novih vojnih jedinica i odreda, najavio je Šojgu, prenosi Sputnik. On je ocenio da se situacija na zapadnom strateškom pravcu odlikuje povećanjem vojnih pretnji na ruskim granicama, a pre svega zbog intenziviranja letova američke strateške avijacije u Evropi, kao i uplovljavanja njenih brodova u Baltičko more.

Šojgu je dodao da su organizacione mere sinhronizovane sa isporukama savremenog naoružanja i vojne tehnike ruskim snagama. Ruski ministar je takođe rekao da će vojska uskoro dobiti strateške bespilotne letelice za prikupljanje obaveštajnih podataka i precizne udare na objekte protivnika.

Govoreći o situaciji na ukrajinskom ratištu, Šojgu je naveo da se predalo više od 1.900 ukrajinskih nacionalista koji su bili utvrđeni u fabrici „Azovstal“ u Marijupolju. „Nastavlja se blokada fabrike. Sa teritorije železare evakuisani su civili koje su ukrajinski nacionalisti držali tamo kao taoce. Spaseno je 177 ljudi, među kojima 85 žena i 47 dece. Svima je ukazana adekvatna medicinska i psihološka pomoć“, kazao je Šojgu, koji je naglasio da se oslobađenje Luganske oblasti bliži kraju.

Foto: Beta/AP

Zamenik komandanta puka Azov, kapetan Svatoslav Palamar zvani Kalina objavio je video snimak u kojem demantuje informaciju da je napustio teritoriju železare Azovstal i da se predao ruskim snagama. „Komanda i ja smo na teritoriji fabrike Azovstal. U toku je operacija čije detalje neću da iznosim. Želim da zahvalim celom svetu i Ukrajini na podršci. Vidimo se“, rekao je Kalina, prenosi Unikform.

Američki Senat odobrio je u četvrtak 40 milijardi dolara vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini. Nakon jednonedeljnog odlaganja pomoć je odobrena sa 86 glasova „za“ i 11 „protiv“, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio je da će uskoro potpisati odluku Senata, koja će time stupiti na snagu.

Paket Senata premašio je 33 milijarde dolara koliko je Bajden tražio pre tri nedelje, uz povećanje troškova na odbranu i humanitarnu pomoć, prenosi Financial Times. Više od polovine odobrenih sredstava biće namenjeno za naoružanje, opremu i vojno finansiranje Ukrajine, kao i za obnavljanje američkih zaliha naoružanja i podršku operacijama Evropske komande.

Foto: Pixabay.com

Republikanci koji nisu podržali predlog naveli su kao razlog njegovu cenu i sumnje u vezi sa dugoročnim učešćem u finansiranju rata u inostranstvu, prenosi WSJ.

Italijanski sindikati prevoznika stupili su u petak jednodnevni štrajk u znak protesta protiv vladine vojne podrške Ukrajini i pozivaju na hitan prekid sukoba. Štrajk koji je poremetio transportne usluge širom Italije naglasio je tenzije između premijera Marija Dragija (Mario Draghi) i drugih u njegovoj vladi zbog italijanskog učešća u pružanju vojne pomoći Ukrajini. Sindikati se takođe protive planovima za bilo kakvo povećanje vojnih izdataka za jačanje evropske bezbednosti.

  • N.N.

    20.5.2022 #1 Author

    Moskva ce nastaviti da jaca svoju vojsku sigurno

    Odgovori

  • JANA

    20.5.2022 #2 Author

    Ne treba se mesati,trrba pustiti da sami probleme resavaju…

    Odgovori

  • TATJANA

    20.5.2022 #3 Author

    Bolje da deluju da se odrze pregovori a ne da salju naoruzanje

    Odgovori

  • kaćica

    20.5.2022 #4 Author

    Samo neka se situacija smiri bolje je za sve.

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #5 Author

    Evropa je sama sebi napravila haos svakim danmom je veci haos, a Amerikanci koriste sve ovo da iz ovoga kao pobednici.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #6 Author

    Sto se bude vise pomagalo Ukrajini u naoruzanju,sve ce dalje biti bilo kakva naznaka za okoncanjem…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #7 Author

    Moskva se oseća ugroženo i zbog toga će jačati njene zapadne granice. Opravdan je njen strah

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    22.5.2022 #8 Author

    Igraju se ljudskim možgovima, pitanje je šta je prava istina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...