Najviši nivo dolara u odnosu na evro u proteklih 14 meseci

Američka valuta kao sigurno utočište od krize

NovacSvetVesti

4.10.2021 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američka valuta kao sigurno utočište od krize Američka valuta kao sigurno utočište od krize
Kako je obnovljena zabrinutost tržišnih aktera za kineski sektor nekretnina i oprez u pogledu predstojećeg izveštaja o američkom tržištu rada, dolar je nastavio da... Američka valuta kao sigurno utočište od krize

Kako je obnovljena zabrinutost tržišnih aktera za kineski sektor nekretnina i oprez u pogledu predstojećeg izveštaja o američkom tržištu rada, dolar je nastavio da dobija podsticaj kao sigurno utočište u vremenima neizvesnosti, pa se i danas trguje blizu prošlonedeljnog rekordnog nivoa.

Dolar je prošle sedmice zabeležio četrnaestomesečni maksimum prema evru i devetnaestomesečni najviši nivo prema jenu, jer ulagači računaju da bi SAD mogle da podignu kamatne stope pre drugih velikih ekonomija.

Evro je potonuo na 1,1598 dolara, što je nedaleko od najnižeg nivoa zabeleženog prošle nedelje od 1,1563 dolara. Japanska valuta je registrovala malu promenu od 111,065 jena za dolar, dok je kineski juan oslabio na trgovanju u Hong Kongu za oko 0,3 odsto, izveštava Reuters, a prenosi Tanjug.

Na hongkoškoj berzi je obustavljeno trgovanje akcijama prezadužene kineske kompanije Evergrande zbog prodaje polovine njegove jedinice za upravljanje imovinom firmi Hopson Development, što je izazvalo strah na tržištu da bi eventualni krah ove kompanije mogao dodatno da uspori kinesku ekonomiju i povuče naniže i globalni rast.

Indeks američkog dolara prema korpi valuta ojačao je za 0,08 odsto na 94,029 poena.

Jačanju dolara u odnosu na juan doprineo je i izveštaj CNBC-a od petka u kojem se navodi da će američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai (Katherine Tai) danas objaviti da se Kina ne pridržava trgovinskog sporazuma SAD-Kina.

Kineska tržišta su danas zatvorena zbog praznika.

Na berzama se očekuje da će predstojeći američki podaci pokazati da se nastavlja poboljšanje situacije na tržištu rada, pri čemu se u proseku predviđa da je u septembru otvoreno oko 460.000 novih radnih mesta, što je dovoljno da Federalne rezerve ostanu pri nameri vezanoj za početak smanjenja kupovine obveznica do kraja godine.

Britanska funta, uprkos blagom jačanju u petak, nije nadoknadila oštar prošlonedeljni pad i trguje se na otprilike nepromenjenom nivou od 1,3540 dolara, kao prethodne sedmice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...