Ivon Šunjar: "Zemlja je sada naš jedini deoničar"

Američki milijarder poklonio kompaniju Patagonia fondu za borbu protiv klimatske krize

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.9.2022 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Američki milijarder poklonio kompaniju Patagonia fondu za borbu protiv klimatske krize Američki milijarder poklonio kompaniju Patagonia fondu za borbu protiv klimatske krize
Milijarder i osnivač odevnog brenda Patagonia odlučio je da ovu kompaniju pokloni fondu koji će njenu buduću zaradu koristiti za borbu protiv klimatske krize.... Američki milijarder poklonio kompaniju Patagonia fondu za borbu protiv klimatske krize

Milijarder i osnivač odevnog brenda Patagonia odlučio je da ovu kompaniju pokloni fondu koji će njenu buduću zaradu koristiti za borbu protiv klimatske krize.

Američki alpinista, ekolog, filantrop i biznismen Ivon Šunjar (Yvon Chouinard), čije se bogastvo procenjuje na 1,2 milijarde dolara, saopštio je da porodično vlasništvo prebacuje na fond i neprofitnu organizaciju, piše Financial Times.

U otvorenom pismu naslovljenom “Zemlja je sada naš jedini deoničar”, objavljenom na veb-sajtu kompanije, Šunjar je napisao: “Umesto da uzimamo ono vredno iz prirode i to pretvaramo u bogatstvo namenjeno investitorima, iskoristićemo prihode koje donosi Patagonia za očuvanje izvora sveg bogatstva”.

On je dodao da će novac koji kompanija zaradi svake godine, nakon reinvestiranja u poslovanje, biti preko dividendi podeljen za borbu protiv krize. Kako navodi The New York Times, godišnji profit ove kompanije iznosi oko 100 miliona dolara.

Patagonia će nastaviti da funkcioniše kao privatna, profitna korporacija. Akcije kompanije sa pravom glasa biće prebačene u vlasništvo fonda Patagonia Purpose Trust, dok će one bez prava glasa biti dodeljene neprofitnoj organizaciji Holdfast Collective.

Fond će nadgledati članovi porodice Šunjar, koji će na ime poreza, nakon dodele akcija fondu, morati da isplate 17,5 miliona dolara.

  • DASHA

    6.11.2023 #1 Author

    Svaka cast. Neka je vise ovakvih primera.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...