Američka centralna banka dugo izbegavala problematiku u vezi sa klimatskim promenama

Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu

BankeEkologijaSvetU fokusuVesti

25.8.2022 20:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu
Klimatski aktivisti organizovali su proteste na godišnjoj konferenciji Federalnih rezervi u Džekson Holu sa namerom da izvrše pritisak na američku centralnu banku kako bi... Klimatski aktivisti organizovali proteste u Džekson Holu

Klimatski aktivisti organizovali su proteste na godišnjoj konferenciji Federalnih rezervi u Džekson Holu sa namerom da izvrše pritisak na američku centralnu banku kako bi se pozabavila problemima uzrokovanim klimatskim promenama i odvratila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država od upotrebe fosilnih goriva.

“Naše prisustvo podsetiće Fed da stvarni ljudi trpe ozbiljne ekonomske udare koje uzrokuje klimatska kriza i da ova veoma stvarna ljudska cena od sada pa nadalje mora biti uključena u odluke Feda”, navodi Emili Park (Emily Park), organizator protesta iz grupe 350.org.

Centralni bankari iz celog sveta koji će ove godine prisustvovati Ekonomskom simpozijumu u Džekson Holu razmatraće akademsku dokumentaciju i teškoće u vezi sa regulativnim ograničenjima kako bi pronašli rešenje za borbu sa visokom inflacijom. Koliko će njihova pažnja biti usmerena na klimatske rizike, nije precizirano, piše Reuters.

Zahtevi klimatskih aktivista uključuju ubrzavanje rada na zahtevu da banke mere svoje slabosti u slučajevima prirodnih katastrofa i moguće prekide povezane sa tranzicijom na zelenu energiju.

Međutim, zahtevi prevazilaze ono što kreatori politike Federalnih rezervi navode kao svoja zaduženja, poput zahteva bankama koje daju kredite gasnim i naftnim kompanijama da obezbede više kapitala u slučaju gubitaka ukoliko prilikom tranzicije sa fosilnih goriva bude više prekida nego što se očekuje.

Emili Park je izjavila da se nada da će protesti Džeromu Pauelu (Jerome Powell) i njegovim kolegama pokazati da je neophodno da svoju pažnju usmere na ekološke pretnje.

Fed je dugo izbegavao da se upusti u problematiku klimatskih promena, koja je trenutno jedno od gorućih političkih pitanja u SAD. On je bio jedna od poslednjih centralnih banaka koje su se pridružile Mreži za ozelenjavanje finansijskog sistema (NGFS – Network for Greening the Financial System). S druge strane, Banka Engleske i Evropska centralna banka jednom godišnje obavljaju klimatski stres-test za banke koje su pod njihovom jurisdikcijom.

Američka centralna banka se umesto toga fokusirala na razumevanje rizika koje klimatske promene i tranzicija sa fosilnih goriva predstavlja za ekonomiju. Fed je odbacio mogućnost da ima veću ulogu u investiranju u zelenu energiju, za razliku od Evropske centralne banke, i uprkos željama aktivista.

Fed ima dve interne grupe i udružio se sa američkim regulatorima kako bi istražio potencijalne ranjivosti u bankarskom sektoru i širem finansijskom sistemu.

Pauel je takođe ukazao na to da Fed već istražuje načine na koje banke mogu da se zaštite od klimatskih rizika kao što su visoke temperature i katastrofe, uključujući i klimatske stres-testove koje druge banke već koriste.

Pažnja posvećena klimi biće usklađena sa dužnostima koje Fed obavlja kako bi zaposlenost bila na maksimumu, a cene stabilne, rekao je Pauel.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...