Traže slobodan izvoz pšenice i promenu politike subvencija

Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima sa državom, najavljuju proteste

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

29.6.2022 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima sa državom, najavljuju proteste Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima sa državom, najavljuju proteste
Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da su članovi te asocijacije nezadovoljni ishodom pregovora sa državom o njihovim zahtevima za slobodan izvoz... Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima sa državom, najavljuju proteste

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da su članovi te asocijacije nezadovoljni ishodom pregovora sa državom o njihovim zahtevima za slobodan izvoz pšenice i da će sa poljoprivrednim proizvođačima iz drugih krajeva Srbije razgovarati o mogućnostima masovnih protesta.

On je za Betu rekao da su predstavnici tog udruženja juče o njihovim zahtevima za slobodan izvoz pšenice i promenu politike subvencija primarne poljoprivredne proizvodnje, razgovarali sa šefovima kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, Ivicom Kojić i Markom Šaranovićem iako su tražili da im sagovornik bude Vučić.

„Tražimo da se oslobodi izvoz pšenice koji je ograničen kontigentima i zbog toga je oborena cena tog proizvoda na domaćem tržištu, a Kojić i Šaranović su nas uveravali da se očekuje eskalcija rata u Ukrajini i da zbog toga država ima pravo da ograniči izvoz“, rekao je Savić.

Dodao je da je cena pšenice na domaćem tržištu pala na 30-31 dinar, a bila je skoro 50 dinara i da je kupuju izvozne firme koje će čekati priliku za izvoz, a poljoprivrednici će pretrpeti veliku štetu jer ulaganja u proizvodnju nikad nisu bila veća zbog drastičnog poskupljenja, posebno mineralnog đubriva.

Ograničavanje izvoza, prema njegovim rečima, onemogućilo je poljoprivrednike da isprazne skladišta, pa proizvođači sada nemaju gde da smeste novi rod i prinuđeni su da pšenicu prodaju, odmah posle žetve, kada je najjeftinija.

Savić je rekao da u razgovoru nisu pomogli argumenti da poljoprivrednici trpe štetu i da na jesen neće imati novca da kupe preskupo mineralno đubrivo po hiljadu i više evra po toni, pa ili neće ni posejati pšenicu ili će je posejati, a prinosi će biti drastično manji.

On je rekao da su Kojić i Šaranović obećali da će država sada pomoći poljoprivrednicima tako što će robne rezerve otkupiti 131.000 tona pšenice po ceni od 40 dinara po kilogramu i da će se otkup krenuti od manjih proizvođača.

„Nezadovoljni smo ishodom razgovora i ovih dana ćemo razgovarati i sa drugim udruženjima u Srbiji oko organizovanja radikalnijih protesta. Nekoliko puta smo blokirali magistralni put u Požarevcu, ali to nije pomoglo da naši argumentovani zahtevi naiđu na razumevanje“, rekao je Savić.

 • N.N.

  29.6.2022 #1 Author

  I ne treba da budu zadovoljni kada cute i trpe.

  Odgovori

 • TATJANA

  29.6.2022 #2 Author

  Nije u redu da prodaju nov rod po tako niskim cenama

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.6.2022 #3 Author

  Nesto mora da se menja svakako…

  Odgovori

 • kaćica

  29.6.2022 #4 Author

  I treba,rade ljudi nizasta.

  Odgovori

 • GINKO

  30.6.2022 #5 Author

  Pa naravno da im se vise isplati da po takvoj ceni cuvaju za sebe, poklone ili na kraju sami izvezu, a ne da daju vecitim malim platišama tj.neplatiša

  Odgovori

 • SNEZANA

  30.6.2022 #6 Author

  Treba da se izbore za svoja prava

  Odgovori

 • MarijaS

  30.6.2022 #7 Author

  Treba postici dogovor.

  Odgovori

 • LEBRON

  17.9.2023 #8 Author

  Samo napred

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.