Dvanaesta runda pregovora će se pre održati u novembru nego u oktobru

Australija i EU odložile trgovinski sporazum

SvetVesti

1.10.2021 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Australija i EU odložile trgovinski sporazum Australija i EU odložile trgovinski sporazum
Pregovori Australije sa Evropskom unijom (EU) o trgovinskom sporazumu su odloženi zbog spora između Kanbere i Pariza koji se produbljuje. Prošlog meseca, Australija je... Australija i EU odložile trgovinski sporazum

Pregovori Australije sa Evropskom unijom (EU) o trgovinskom sporazumu su odloženi zbog spora između Kanbere i Pariza koji se produbljuje.

Prošlog meseca, Australija je otkazala 37 milijardi dolara vredan sporazum sa Francuskom o kupovini flote konvencionalnih podmornica i umesto toga sa Amerikancima i Britancima sklopila sporazum Aukus, prema kojem će napraviti flotu nuklearnih podmornica.

Francuski zvaničnici su na ponašanje SAD i Australije imali snažnu reakciju, te su pozvali svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi na konsultacije. Francuski ambasador se vraća u Vašington, ali je neizvesno da li će to učiniti i ambasador u Kanberi, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

U znak solidarnosti sa Francuskom, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) dovela je u pitanje mogućnost postizanja trgovinskog dogovora sa Australijom.

Australijski ministar trgovine Danijel Tihan (Daniel Tehan) odbio je da kaže da li je i koliko sporazum Aukus imao ulogu u odlaganju trgovinskih pregovora.

Međutim, on je potvrdio da će sledeća runda pregovora, koja je prvobitno predviđena za 12. oktobar, biti pomerena za sledeći mesec.

Prema Tihanovim rečima, on će se sastati sa kolegom iz EU Valdisom Dombrovskisom sledeće nedelje da bi razgovarali o 12. pregovaračkoj rundi, za koju je verovatnije da će se, kako sada stoje stvari, održati pre u novembru nego u oktobru.

Nakon poslednje runde trgovinskih pregovora u junu, Evropska komisija je saopštila da su pregovori „napredovali u većini oblasti budućeg sporazuma.

EU je treći trgovinski partner Austraije, a njihova trgovinska razmena je prošle godine dostigla 72 milijarde dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...