Oko 40 milijardi biće finansirano kroz državne obveznice

Austrija se iduće godine dodatno zadužuje 65 milijardi evra

EUNovacRegionVesti

13.12.2021 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Austrija se iduće godine dodatno zadužuje 65 milijardi evra Austrija se iduće godine dodatno zadužuje 65 milijardi evra
Austrija će i dogodine nastaviti pojačano zaduživanje zbog posledica pandemije korona virusa. Preko finansijskog tržišta ova država će moći da uzme novac u vrednosti... Austrija se iduće godine dodatno zadužuje 65 milijardi evra

Austrija će i dogodine nastaviti pojačano zaduživanje zbog posledica pandemije korona virusa. Preko finansijskog tržišta ova država će moći da uzme novac u vrednosti od 60 do 65 milijardi evra, saopštila je austrijska Agencija za finansiranje.

To je otprilike isti nivo kao u protekle dve godine, a dvostruko više nego 2019. godine, pre izbijanja pandemije, piše Tanjug.

Od te svote oko 40 milijardi evra treba da se finansira preko državnih obaveznica i najmanje 18 milijardi preko kratkoročnih instrumenata. Planirane su tri do četiri nove emisije državnih obveznica.

Ove godine je vrednost zaduživanja dostigla oko 62 milijardi evra, od čega je 40 milijardi obezbeđeno preko državnih obveznica, a izdato je tri nove serije.

Austrija, prema rečima direktora Agencije za finansiranje, uživa veliko poverenje među investitorima, pa nema problem da plasira državne obveznice.

Inače, aktuelni dug Austrije je 235,22 milijardi evra sa efektivnom kamatom od 1,22 odsto godišnje i prosečnim preostalim rokom od 10,99 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...