BAJDEN UČVRSTIO SVOJU POZICIJU POSLE POBEDE U ARIZONI Tramp tvrdi da je pokraden softverom iz Srbije

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.11.2020 13:38 Autor: Vladimir Jokanović 0

BAJDEN UČVRSTIO SVOJU POZICIJU POSLE POBEDE U ARIZONI Tramp tvrdi da je pokraden softverom iz Srbije BAJDEN UČVRSTIO SVOJU POZICIJU POSLE POBEDE U ARIZONI Tramp tvrdi da je pokraden softverom iz Srbije
Projektovani pobednik američkih predsedničkih izbora Džo Bajden (Joe Biden) pobedio je i u Arizoni, što mu je donelo dodatnih 11 elektorskih glasova, preneli su... BAJDEN UČVRSTIO SVOJU POZICIJU POSLE POBEDE U ARIZONI Tramp tvrdi da je pokraden softverom iz Srbije

Projektovani pobednik američkih predsedničkih izbora Džo Bajden (Joe Biden) pobedio je i u Arizoni, što mu je donelo dodatnih 11 elektorskih glasova, preneli su mediji. Bajden na bazi projekcija američkih medija osvojio ukupno 290 glasova elektora, što je za 20 više od 270, koliko je minimalno potrebno za pobedu na izborima, o čemu više možete pročitati OVDE.

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump) prema istim izvorima ima 217 glasova, dok rezultati u Severnoj Karolini i Džordžiji još nisu objavljeni. Ove dve države nose 15, odnosno 16 elektorskih glasova.
Tramp međutim još ne priznaje Bajdenovu pobedu, već tvrdi da je njegovih 2,7 miliona glasova izbrisano. Tramp je objavio na Twitteru da je softver kompanije Dominion (Voting System Corporation) prebacio Bajdenu njegovih 221.000 glasova u Pensilvaniji, kao i da je njegovih 941.000 glasova izbrisano, dok je još 435.000 glasova za njega pripisano Bajdenu.

Tramp se u svojim tvrdnjama pozvao na saznanja novinara, izveštača iz Bele kuće. Prema tvrdnjama novinarke Emerald Robinson, izveštača Newsmaxa, pomenuti softver kompanije Dominion razvijen je u Srbiji.

Tramp zahteva ponovno prebrojavanje glasova u državama u kojima je izgubio sa malom razlikom. Glasovi u Džordžiji, gde je Bajden u prednosti za 0,3 odsto, biće ponovo izbrojani i to ručno. Kako navodi ABC Net, zbog male razlike glasovi će biti ponovo prebrojani shodno zakonu u toj državi, a ne zbog sumnje u regularnost samog glasanja. Novo brojanje mora biti završeno najkasnije 20. novembra.

Do novog brojanja moglo bi doći i u državama Viskonsin i Pensilvanija, navodi isti izvor. U Viskonsinu Tramp zaostaje za manje od jedan odsto, ili za oko 20.500 glasova, a ukoliko bude zahtevao ponovno prebrojavanje moraće najpre da plati troškove tog postupka. Rok za proglašenje konačnih rezultata u Viskonsinu je 1. decembar.

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o Pensilvaniji, ponavljanje brojanja je obavezno ukoliko je razlika između kandidata manja od 0,5 odsto. Razlika je u ovom trenutku oko 0,8 procenata, a Tramp bi mogao da zatraži ponovno prebrojavanje i ukoliko potpisi najmanje troje birača potvrde grešku u prebrojavanju. Trampov tim pokrenuo je tužbu pred sudom u jednom od okruga Pensilvanije zbog sumnje u transparentnost glasanja poštom.

Tramp se obratio sudu i u Mičigenu, zbog toga što njegovim kontrolorima nije bio dozvoljen regularan pristup brojanju glasova. Krajnji rok za završetak žalbenog postupka i konačno proglašenje rezultata izbora u Mičigenu je 23. novembar.

Foto: Tanjug/AP

Značajna većina američkih medija smatra da je pobeda Bajdena nesporna, kao i da su Trampove tvrdnje o izbornim neregularnostima neosnovane. Bajden je ocenio da je Trampovo odbijanje da prizna izborni poraz „sramotno“, ali da to u ovom trenutku nema velike posledice.

Prema pisanju britanskog Guardiana, Bajden se odlučio na taktiku celovitog odbacivanja Trampovih tvrdnji kao priče iz domena „teorija zavere“, umesto da odgovara na njegove pojedinačne izjave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...