BANKE SA DVE MILIJARDE EVRA POMAŽU PRIVREDI Cilj očuvanje likvidnosti i brz izlazak iz krize

BankeNovacSrbijaVesti

17.4.2020 09:22 Autor: Marija Jovanović 0

BANKE SA DVE MILIJARDE EVRA POMAŽU PRIVREDI Cilj očuvanje likvidnosti i brz izlazak iz krize BANKE SA DVE MILIJARDE EVRA POMAŽU PRIVREDI Cilj očuvanje likvidnosti i brz izlazak iz krize
U skladu sa uredbom o garantnoj šemi koju je usvojila Vlada Srbije, banke će obezbediti sredstva za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća... BANKE SA DVE MILIJARDE EVRA POMAŽU PRIVREDI Cilj očuvanje likvidnosti i brz izlazak iz krize

U skladu sa uredbom o garantnoj šemi koju je usvojila Vlada Srbije, banke će obezbediti sredstva za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća u ukupnom iznosu od dve milijarde evra i tako će pružiti punu podršku privredi Srbije, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

„Banke dele sudbinu građana i privrede ove zemlje i u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju. Naš zajednički cilj je pre svega očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1 odsto“, rekao je generalni sekretar Udruženja banak Srbije Vladimir Vasić.

Krediti iz garantne šeme odobravaće se malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i to na rok do 36 meseci što uključuje i grejs period od 9 do 12 meseci.

Kako navode u UBS, klijenti mogu da dobiju kredit do iznosa četvrtine svog godišnjeg prihoda za 2019. godinu, a maksimalno tri miliona evra. Krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope.

Bankarski sektor Srbije još ranije je sproveo moratorijum u otplati obaveza, čime je građanima i privredi Srbije pružio podršku u vrednosti oko dve milijarde evra. Velikim angažovanjem zaposlenih, banke sve vreme tokom vanrednog stanja pružaju i ostale usluge, omogućavajući nesmetan promet novca, isplatu penzija i sve drugo što je klijentima potrebno, navode u UBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...