BDP ČLANICA OECD MANJI ZA 8,9 ODSTO Na vrhuncu ekonomske krize pad iznosio 2,3 odsto

EUSvetVesti

27.8.2020 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP ČLANICA OECD MANJI ZA 8,9 ODSTO Na vrhuncu ekonomske krize pad iznosio 2,3 odsto BDP ČLANICA OECD MANJI ZA 8,9 ODSTO Na vrhuncu ekonomske krize pad iznosio 2,3 odsto
Svih 37 članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) pretrpele su privredni pad bez presedana u drugom kvartalu, saopštila je ova institucija. U... BDP ČLANICA OECD MANJI ZA 8,9 ODSTO Na vrhuncu ekonomske krize pad iznosio 2,3 odsto

Svih 37 članica Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) pretrpele su privredni pad bez presedana u drugom kvartalu, saopštila je ova institucija.

U odnosu na prethodno, prvo tromesečje privreda je zabeležila pad od čak 9,8 odsto, saopštila je OECD.

Ovaj pad BDP, izazvan pandemijom, daleko je gori od onog koji je zabeležen u prvom tromesečju 2009, na vrhuncu globalne finansijske krize, kada je iznosio 2,3 odsto, podseća OECD.

Među zemljama iz grupe sedam najrazvijenijih privreda sveta – G7, koje su sve članice OECD, daleko najveći pad BDP imala je Velika Britanija, od 20,4 procenta, navodi Tanjug.

Sledi Francuska, s padom od 13,8 odsto u drugom kvartalu, nakon 5,9 procentnog u prvom tromesečju ove godine.

Italija je zabeležila pad privrede od 12,4 odsto, Kanada 12, a Nemačka 9,7 odsto, objavio je OECD. SAD imaju neznatno blaži pad, od 9,5 odsto u drugom kvartalu.

U Japanu, gde su, kako navodi OECD, mere zatvaranja bile manje stroge, BDP je u drugom kvartalu smanjen za 7,8 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...