Centralna banka azijske zemlje najavila povećanje referentne kamatne stope

BDP Malezije porastao za pet odsto

BankeNovacSvetVesti

13.5.2022 17:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

BDP Malezije porastao za pet odsto BDP Malezije porastao za pet odsto
Ekonomija Malezije porasla je u prvom kvartalu ove godine brže nego što se očekivalo zahvaljujući oporavku potrošnje nakon popuštanja restrikcija vezanih za pandemiju korona... BDP Malezije porastao za pet odsto

Ekonomija Malezije porasla je u prvom kvartalu ove godine brže nego što se očekivalo zahvaljujući oporavku potrošnje nakon popuštanja restrikcija vezanih za pandemiju korona virusa.

Prema podacima centralne banke Malezije, bruto domaći proizvod (BDP) ove zemlje porastao je za pet odsto u prva tri meseca 2022. godine. Ova cifra je premašila očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters, a koji su prognozirali da će se BDP Malezije povećati za četiri odsto.

Ekonomista u kompaniji Capital Economics Aleks Holms (Alex Holmes) rekao je da se potrošnja oporavila najverovatnije zbog manjeg broja slučajeva obolelih od korona virusa i zbog ublažavanja restrikcija, piše Financial Times.

“Dodatni podsticaj došao je i nakon otvaranja zemlje za međunarodna putovanja. Iako je oporavak turizma još uvek prilično slab, otvaranje granica je omogućilo kompanijama u sektorima kao što je proizvodnja palminog ulja da nadoknade nedostatak radne snage, a radnicima da ponovo putuju u Singapur, u kome su zaposleni na plaćenijim poslovima”, rekao je Holms.

Centralna banka Malezije objavila je odluku da podigne referentne kamatne stope za 25 baznih poena, na dva odsto, kako bi suzbila inflatorne pritiske.

  • SRDJAN

    13.5.2022 #1 Author

    Lepo im porastao bdp

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #2 Author

    Većina centralnih banaka u svetu diže referentne kamatne stope kako bi odgovorila na izazove prouzrokovane usred krize

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #5 Author

    Dodatni podsticaj su turisti iz celog sveta…

    Odgovori

  • SANJA

    14.5.2022 #7 Author

    Dobar pocetak,nek samo nastave

    Odgovori

  • ZVE84

    15.5.2022 #8 Author

    Uvek banke u kriznim situacijama zarađuju na narodu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...