Pozitivan rezultat kao dobrodošlica novom predsedniku ostrvske zemlje

Filipini beleže rast bruto domaćeg proizvoda od 8,3 odsto

AnalizaSvetU fokusuVesti

12.5.2022 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Filipini beleže rast bruto domaćeg proizvoda od 8,3 odsto Filipini beleže rast bruto domaćeg proizvoda od 8,3 odsto
U prva tri meseca u godini filipinska ekonomija zabeležila je rast koji je brži od očekivanog jer su vlasti ove ostrvske zemlje odlučile da... Filipini beleže rast bruto domaćeg proizvoda od 8,3 odsto

U prva tri meseca u godini filipinska ekonomija zabeležila je rast koji je brži od očekivanog jer su vlasti ove ostrvske zemlje odlučile da ublaže restrikcije vezane za kretanje građana, uprkos povećanom broju obolelih od omikron varijante korona virusa.

Bruto domaći proizvod, prema zvaničnim podacima, porastao je u prvom kvartalu za 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, praćen snažnim oporavkom u sektoru fiksnih kapitalnih investicija. Ova cifra premašila je očekivanja analitičara od 6,6 odsto, koliko se navodi u anketi koju je objavio Reuters.

“Iako su teškoće koje je stvarao virus Covid-19 sada uglavnom iza nas, predstoje nam novi izazovi. Rast cena umanjuje kupovnu moć potrošača. Visoke cene nafte, koje su posledica sukoba u Ukrajini, odražavaju se na cene na benzinskim pumpama. Sveobuhvatni oporavak ekonomije jeste i ostaće prilično slab”, napisao je u izveštaju ekonomista za azijske ekonomije u razvoju u firmi Capital Economics Aleks Holms (Alex Holmes), piše Financial Times.

S druge strane, pozitivan rast BDP-a na Filipinima predstavlja svojevrsnu dobrodošlicu Ferdinandu Markosu Mlađem (Ferdinand Marcos Jr), sinu istoimenog diktatora koji je ove nedelje proglasio pobedu na predsedničkim izborima u ostrvskoj zemlji.

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #1 Author

    To je sjajna vest za filipinsku ekonomiju.

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #2 Author

    Inace siromasnija zemlja tako da im je sigurno znacilo popustanje i ublazavanje mera

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #3 Author

    Bravo za Filipince, to je pokazatelj kada se pametno radi kako moze da se napreduje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...