kriza energenata i inflacija obaraju ranije prognoze

BDP Srbije porastao 4,3 odsto međugodišnje

SrbijaVesti

4.5.2022 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

BDP Srbije porastao 4,3 odsto međugodišnje BDP Srbije porastao 4,3 odsto međugodišnje
Realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) naše zemlje u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,3 odsto,... BDP Srbije porastao 4,3 odsto međugodišnje

Realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) naše zemlje u prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 4,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku u svojoj redovnoj fleš analizi.

Podsetimo, Međunarodni monetarni fond je sredinom aprila revidirao prognoze privrednog rasta u ovoj godini zbog više objedinjenih negativnih faktora (globalna inflacija i poremećaji u lancima snabdevanja, kriza energenata, rat u Ukrajini), pa predviđanja za Srbiju sada iznose 3,5 odsto u odnosu na ranije predviđenih 4,5 procenata.

I najnovije izdanje Kvartalnog monitora predviđa znatno manji rast od željenih 4,5 odsto, a kao glavne otežavajuće okolnosti navodi inflaciju i krizu energenata, pre svega velike troškove koji su već načinjeni uvozom skupe struje.

Kako je saopštio RZS, detaljniji obračun kvartalnog BDP za prvi kvartal 2022. godine, biće objavljen u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji 31. maja 2022. godine.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Ovo su dobre vesti, valjda će i dalje nastaviti sa rastom bdp.

    Odgovori

  • SRDJAN

    4.5.2022 #2 Author

    Samo neka raste. Svi ce imati korist.

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.5.2022 #3 Author

    Ovo nama svakako ide u prilog

    Odgovori

  • IVAN

    4.5.2022 #4 Author

    Dobre vesti samo neka ide uzlaznom putanjom.

    Odgovori

  • MADMAX

    4.5.2022 #5 Author

    Potrošačka korpa porasla 30%.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...