Rast od 42 odsto u odnosu na 2022.

Beogradski aerodrom dočekao sedam miliona putnika ove godine

SrbijaVesti

28.11.2023 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Beogradski aerodrom dočekao sedam miliona putnika ove godine Beogradski aerodrom dočekao sedam miliona putnika ove godine
Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ dočekao je danas sedmomilionitog putnika u ovoj godini, što je rekord i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, u kojoj... Beogradski aerodrom dočekao sedam miliona putnika ove godine

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ dočekao je danas sedmomilionitog putnika u ovoj godini, što je rekord i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu, u kojoj je ugošćeno 6,2 miliona putnika.

„Ovom rezultatu je, u najvećoj meri, doprinela kompanija Air Serbia koja ove godine takođe beleži rekordan broj putnika i novih linija, ali je značajno povećan i saobraćaj ostalih partnerskih avio-kompanija. Dinamičan oporavak saobraćaja i kontinuirani radovi na proširenju, modernizaciji i povećanju kapaciteta pokazuju da smo na dobrom putu da naš aerodrom postane ključno čvorište u regionu“, rekao je generalni direktor kompanije Belgrade airport Fransoa Berizo (Francois Berisot).

Po rečima izvršnog direktora za saobraćaj u kompaniji Air Serbia Milana Malovića, više od polovine putnika koji su koristili usluge beogradskog aerodroma letelo je avionima srpske nacionalne kompanije.

Za devet meseci ove godine aerodrom „Nikola Tesla“ je ugostio 42 odsto više putnika u odnosu na prošlu godinu i 25 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. Obavljeno je više od 62.000 letova, odnosno 26 odsto više nego prethodne godine i 15 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Od početka koncesije 2019. godine, beogradski aerodrom značajno povećava operativne kapacitete na svim ključnim tačkama (proširen i dograđen terminal, nova pista, proširena platforma, novi sistem saobraćajnica, novi parkinzi, solarna farma, nova toplana i dodatna ekološka postrojenja), a najveći broj unapređenja predstavljen je tokom 2023. godine.

„Proširenje i modernizacija biće nastavljeni izgradnjom novih kapaciteta i sadržaja u zoni odlazaka, dok se završetak svih ključnih radova na modernizaciji očekuje u prvom kvartalu 2024. godine. Sve ovo što će omogućiti da beogradski aerodrom do kraja koncesionog perioda dostigne ukupan kapacitet od 15 miliona putnika godišnje“, navodi se u saopštenju kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *