Pad poverenja potrošača loše utiče na tržište

Berzanski indeksi beleže pad nakon izveštaja trgovačkog lanca Walmart

BerzaNovacSvetVesti

27.7.2022 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi beleže pad nakon izveštaja trgovačkog lanca Walmart Berzanski indeksi beleže pad nakon izveštaja trgovačkog lanca Walmart
Wall Street je u utorak zabeležio pad vodećih indeksa, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procene zarade u ovoj godini, a ulagači su... Berzanski indeksi beleže pad nakon izveštaja trgovačkog lanca Walmart

Wall Street je u utorak zabeležio pad vodećih indeksa, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones indeks bio je niži 0,71 odsto, odnosno na nivou od 31.761 bod, dok je S&P 500 pao 1,15 odsto, na 3.921 bod, a Nasdaq 1,87 odsto, na 11.562 boda, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Najviše je pala vrednost akcija u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan uticaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procene zarade u ovoj godini.

S&P 500 indeks tog sektora pao je 4,2 odsto, pri čemu je cena akcija Walmarta izgubila više od sedam odsto vrednosti, Amazona više od pet odsto, a Targeta 3,6 odsto.

Na tržište uticao je loše uticao i podatak o padu poverenja potrošača u julu na najniže nivoe u godinu i po zbog zabrinutosti u vezi visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sednica zvaničnika američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed) koji će ove nedelje, kako se očekuje, ponovo povećati ključne kamatne stope 0,75 procentnih bodova.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, Fed je od marta na svakoj sednici povećavao kamate, što je dovelo do usporavanja rasta američke ekonomije. Ulagači se plaše da bi ona čak mogla ući u recesiju.

U fokusu tržišta su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Do sada je izveštaje objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju ostvarile 6,2 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine.

I na evropskim berzama cene akcija su, takođe, pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,86 odsto, na 13.096 bodova, a pariski CAC 0,42 odsto, na 6.211 bodova. Londonski FTSE ostao je nepromenjen, na 7.306 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...