BERZE POD TERETOM BREXITA I KOMPLIKACIJA U KONGRESU Dobre vesti nedovoljne za optimizam

BerzaEUNovacSvetVesti

11.12.2020 17:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZE POD TERETOM BREXITA I KOMPLIKACIJA U KONGRESU Dobre vesti nedovoljne za optimizam BERZE POD TERETOM BREXITA I KOMPLIKACIJA U KONGRESU Dobre vesti nedovoljne za optimizam
Indeksi akcija na američkim i evropskim berzama zabeležili su pad vrednosti u petak usled najave Brexita bez dogovora i u iščekivanju odluke o novom... BERZE POD TERETOM BREXITA I KOMPLIKACIJA U KONGRESU Dobre vesti nedovoljne za optimizam

Indeksi akcija na američkim i evropskim berzama zabeležili su pad vrednosti u petak usled najave Brexita bez dogovora i u iščekivanju odluke o novom stimulativnom finansijkom paketu u SAD. Isporuka prvih 30.000 doza vakcina Pfizer i BioNTech u Kanadu nije bila dovoljna da održi optimizam zbog početka masovnih vakcinacija na kojem su berze rasle proteklih nedelja.  

Nakon što su London i Brisel najavili razlaz bez dogovora o budućim odnosima, panevropski indeks Stoxx 600 izgubio je 0,9 odsto vrednosti. „Dugo smo mislili da su najave propasti pregovora samo pregovaračka taktika i da je obema stranama važno da se dogovore, ali jaz je čini se prevelik“, ocenjuju stratezi Principal Global Advisors, prenosi WSJ.

Foto: Tanjug/AP

Brexit bez dogovora izazvao bi veliki poremećaj međusobne trgovine vredne oko 900 milijardi dolara godišnje. Raskol između Velike Britanije i Evropske unije mogao bi dodatno da našteti globalnoj ekonomiji koja je već teško pogođena epidemijom. Stratezi PGA ipak ostavljaju mogućnost da bi dogovor ipak mogao biti postignut jer „smatraju da su političari pragmatični“.

Britanske banke pokazale su se najosetljivijim na loše vesti o Brexitu, pa je NatWest Group izgubila 6,5 odsto vrednosti, akcije Barclays pale su za 4,9 procenata, a akcije Lloyds Banking Group za 4,7 odsto. Britanska funta pala je za 1,1 odsto u odnosu na dolar, pa u petak vredi 1,3156 dolara. Britanski berzanski indeks FTSE100 izgubio je oko 0,6 odsto vrednosti.

Nemački DAX izgubio je 0,4 odsto vrednosti, a francuski CAC40 je pao za 0,6 procenata. Vrednost evra pala je 0,2 odsto u odnosu na dolar na 1,2130 dolara za evro. Dobre vesti od prethodnog dana da je usvojen evropski budžet i da Evropska centralna banka proširuje program kupovine obveznica za 500 milijardi evra, nisu bile dovoljne da prevladaju pesimizam zbog Brexita.

Neizvesnost oko dogovora o novom stimulativnom paketu u SAD, prelila se i na berze. Iako je izgledalo da je dogovor između demokrata i republikanaca već postignut, nova neslaganja učinile su krajnji ishod neizvesnim. Američki analitičari ocenjuju da je od suštinske važnosti da Kongres ostavi razlike po strani i pronađe dogovor o kriznom finansiranju pre kraja godine, prenosi Yahoo Finance.

Industrijski Dow Jones pao je za 0,22 odsto i već drugi dan se nalazi ispod granice 30.000 bodova vrednosti. S&P500 takođe je u padu već drugi dan uzastopno, a u petak je pao za 0,50 odsto, dok je Nasdaq takođe zabeležio pad za 0,46 procenata. Berza na Wall Streetu rasla je od druge polovine novembra, a u sredu 9. decembra dostigla je rekordne vrednosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...