USVOJEN FINANSIJSKI PAKET EU Nemačka garantuje Poljskoj i Mađarskoj fer isplate

EUIzdvajamoNovacVesti

11.12.2020 09:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

USVOJEN FINANSIJSKI PAKET EU Nemačka garantuje Poljskoj i Mađarskoj fer isplate USVOJEN FINANSIJSKI PAKET EU Nemačka garantuje Poljskoj i Mađarskoj fer isplate
Lideri Evropske  unije postigli su u četvrtak na samitu u Briselu  dogovor o usvajanju sedmogodišnjeg budžeta i fonda za ekonomski oporavak od posledica pandemije... USVOJEN FINANSIJSKI PAKET EU Nemačka garantuje Poljskoj i Mađarskoj fer isplate

Lideri Evropske  unije postigli su u četvrtak na samitu u Briselu  dogovor o usvajanju sedmogodišnjeg budžeta i fonda za ekonomski oporavak od posledica pandemije korona virusa ukupne vrednosi veće od 1.800 milijardi evra, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

“Sada možemo da započnemo primenu i obnovu naše ekonomije. Naš paket oporavka je prekretnica za pokretanje naše zelene i digitalne tranzicije”, naveo je Mišel, prenosi BNE.

Procedura usvajanja evropskog finansijskog paketa bila je blokirana zbog nepristajanja Poljske i Mađarske da isplate budu uslovljene mehanizmom za vladavinu prava, zbog čega je nastao višenedeljni zastoj. EU je zapretila Varšavi i Budimpešti da će paket biti usvojen i novac raspodeljen bez njih.

Nemačka, koja predsedava EU postigla je kompromis sa Mađarskom i Poljskom da povuku veto garantujući fer primenu mehanizma, iako odredbe o vladavini prava nisu suštinski izmenjene. Suspenzija EU fondova predviđena je u slučaju korupcije i sukoba interesa u vezi sa novcem iz fonda, kao i u slučaju ugrožavanja nezavisnosti sudstva, prenosi Euractiv.

Evropski parlament trebalo bi sledeće nedelje konačno da odobri finansijski paket, a u narednim mesecima trebalo bi da prođe ratifikaciju u parlamentima država članica. Isplata novca trebalo bi da počne do narednog leta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...