Srbija obeležava Svetski dan turizma

Besplatan ulaz i otvorena vrata na više od 80 kulturno-turističkih atrakcija

BiznisSrbijaTurizamVesti

26.9.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 0

Besplatan ulaz i otvorena vrata na više od 80 kulturno-turističkih atrakcija Besplatan ulaz i otvorena vrata na više od 80 kulturno-turističkih atrakcija
Svetski dan turizma obeležava se svake godine 27. septembra, a glavni cilj globalne proslave je jačanje svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti... Besplatan ulaz i otvorena vrata na više od 80 kulturno-turističkih atrakcija

Svetski dan turizma obeležava se svake godine 27. septembra, a glavni cilj globalne proslave je jačanje svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor može da pruži ciljevima održivog razvoja.

Pandemija korona virusa negativno je uticala kako na razvijene, tako i na ekonomije u razvoju, a marginalizovane grupe i najugroženiji najteže su pogođeni. Zbog toga će pokretanje turizma pomoći globalni oporavak, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO) koja je odlučila da se ovogodišnji Svetski dan turizma fokusira na “Turizam za inkluzivni rast”.

„Ljudska potreba za putovanjem i istraživanjem je univerzalna i zbog toga turizam mora da bude dostupan svakome”, rekao je generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili (Zurab Pololikashvili).

Povodom Svetskog dana turizma u Srbiji će više od 80 kulturno-turističkih atrakcija besplatno otvoriti vrata za sve posetioce, i to 27. i 28. septembra.

Lista lokaliteta dostupnih za posetu povodom obeležavanja Svetskog dana turizma i posebne napomene za svaki od lokaliteta, dostupne su na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na linku https://mtt.gov.rs/svetski-dan-turizma/ .

Izvor: Republički zavod za statistiku

O radnom vremenu potrebno je informisati se naknadno, a prilikom poseta obavezno je poštovanje svih propisanih Covid mera, kako bi se zaštitili i posetioci i zaposleni.

“Srbija sa pravom slavi Svetski dan turizma i sve uspehe i dobre rezultate koje smo postigli u ovoj godini, uprkos pandemiji. Značaj turizma ne ogleda se samo u razvoju nacionalnih ekonomija, on je prevashodno važan za razvoj malih i nedovoljno razvijenih lokalnih zajednica, što se pogotovo odnosi na našu zemlju. U sinergiji sa kulturom, ovaj sektor kreira kulturno-turističke proizvode, koji daju posebnu dodatnu vrednost i povećavaju atraktivnost i konkurentnost na domaćem i svetskom tržištu”, rekla je ministarka Tatjana Matić i dodala da je sektor turizma pretrpeo najveći udarac usled pandemije i da je dodatna podrška ovom sektoru i datum koji nam predstoji posebno važan.

Odluka o obeležavanju Svetskog dana turizma doneta je na trećoj sednici Generalne skupštine UNWTO održanoj u Toremolinosu u Španiji, septembra 1979. godine. Sa ciljem da se podigne svest o važnosti turizma u međunarodnoj zajednici od 27. septembra 1980. godine ovaj dan proslavlja se u celom svetu.

Zanimljivo je da se Svetski dan turizma obeležava na kraju letnje turističke sezone na severnoj Zemljinoj hemisferi, odnosno na početku zimske sezone na južnoj Zemljinoj hemisferi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...