Ugostitelji očekuju isplatu od 1. jula

Bez državne pomoći barovi i klubovi ne mogu da plate struju i osnovne račune

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

16.6.2021 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bez državne pomoći barovi i klubovi ne mogu da plate struju i osnovne račune Bez državne pomoći barovi i klubovi ne mogu da plate struju i osnovne račune
Potencijalno odlaganje državne pomoći bi značilo propast za najveći broj klubova i noćnih barova u zemlji, koji više od godinu dana ne posluju zbog... Bez državne pomoći barovi i klubovi ne mogu da plate struju i osnovne račune

Potencijalno odlaganje državne pomoći bi značilo propast za najveći broj klubova i noćnih barova u zemlji, koji više od godinu dana ne posluju zbog pandemije korona virusa.

Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma je po uredbi Vlade Srbije iz maja raspisalo javni poziv za direktnu i bespovratnu pomoć države privrednim subjektima čija je šifra poslovanja 5630 ili 5610.

Uslov je bio da je od aprila 2020. do maja ove godine zabeležen pad prometa od 70 i više odsto, ali i da su u tom periodu objekti imali radno vreme od 17 sati i obavezno dva sata posle ponoći.

Međutim, Komisija za kontrolu državne pomoći je 14. juna ocenila da je vladin predlog selektivan, te da može narušiti konkurenciju između ugostitelja, ali i uticati na fer trgovinske odnose između naše i zemalja članica Evropske unije.

Vlada Srbije – Foto: Shutterstock

Pored neusklađenosti sa drugim propisima, naznačeno je da ministarstvo treba da dopuni prijavu podacima o visini sredstava koje mogu da ostvare privredni subjekti, a potrebno je odrediti i krajnji rok za dobijanje pomoći koji ne sme biti duži od 31. decembra.

Za sada nema zvaničnih reakcija nadležnih koje bi se mogle protumačiti kao pokušaj odlaganja finansijske pomoći ugostiteljima, pa se očekuje da će sve nastaviti da ide po planu.

„Klubovi ne mogu da opstanu bez državne pomoći, jer niko nije platio račune i doprinose. Polovina nas nije platila ni struju do kraja, blokirani su nam računi i jedina nada da se nešto dogodi je upravo u pomoći“, rekao je za Biznis.rs predsednik Udruženja noćnih klubova i ugostitelja Miša Relić.

Prema njegovim rečima, pomenute zamerke ne mogu biti nerešiv problem koji će privrednike lišiti jedine nade da opstanu.

Miša Relić – Foto: MC

„Firme koje su predale i imale ispravne papire su prošle krug provere. Kao što je dogovoreno sa predstavnicima vlade, očekujemo da prvog jula dobijemo pomoć“, naveo je Relić.

Komentarišući navode komisije o narušavanju konkurencije, on je dodao da ne postoji nikakva opasnost tog tipa jer su drugi mogli da rade dnevne smene.

„Klubovi i noćni barovi nisu isto što i kafići i restorani. Oni nemaju mogućnost da rade preko dana i samim tim je cela priča nejasna“, objasnio je naš sagovornik.

Relić je istakao da je udruženje u kontaktu sa ministarstvom iz kog do sada nije bilo reakcija na ocenu komisije.

„Imate opciju da vratite sve noćne klubove i barove pod vodu i da ih zatvorite kao firme, pa da se onda tužimo. Druga opcija je da nam pomognete da platimo račune koje nismo napravili u periodu kada nismo radili“, istakao je Relić.

  • GocaBG

    16.6.2021 #1 Author

    Mora da se nadje resenje da klubovi mogu da opstanu…

    Odgovori

  • Tina

    16.6.2021 #2 Author

    Treba odrediti prave uslove zaa sticanje pomoci

    Odgovori

  • Mara

    16.6.2021 #3 Author

    Nadam se da će nadoknaditi sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...