Zlato dobija konkurenciju

Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udeo zlata

BiznisHi-techInvesticijeNovacSvetVesti

6.1.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udeo zlata Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udeo zlata
Zlato bi uskoro moglo da dobije konkurenciju na tržištu investicija i da udeo u statusu univerzalne vrednosti preda i bitcoinu, tvrdi američka investiciona banka... Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udeo zlata

Zlato bi uskoro moglo da dobije konkurenciju na tržištu investicija i da udeo u statusu univerzalne vrednosti preda i bitcoinu, tvrdi američka investiciona banka Goldman Sachs.

Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udeo zlata u 2022. godini, navode analitičari poznate banke sa Wall Street-a u istraživanju koje su uputili svojim klijentima, jer vrednost kriptovaluta raste, kao i potražnja za njima među investitorima, prenosi Sputnik.

Analitičar te banke Zak Pandl (Zach Pandl) navodi da će bitcoin u 2022. godini zauzeti veći udeo na tržištu investicija nego što je sadašnjih 20 odsto, računajući da je tržišna kapitalizacija te kriptovalute 700 milijardi dolara, dok je udeo zlata u globalnim investicijama oko 2,6 hiljada milijardi dolara.

Ukoliko bi vrednost bitcoina prešla 100.000 dolara, to bi značilo da ima 50 odsto udela na tržištu investicija, javlja RT.

Prema poslednjim podacima od srede popodne, vrednost bitcoina bila je 46.456 dolara. Istorijski najviša vrednost bitcoina bila je u novembru prošle godine, kada je jedan ovaj token vredeo 69.000 dolara.

Na samom kraju prošle godine vrednosti najtrgovanijih svetskih kriptovaluta pretrpele su udar, gledano u odnosu na rezultate koje su postizale tokom čitavih 12 meseci.

Podsetimo, bitcoin je u poslednjih 12 meseci, uprkos aktuelnom padu vrednosti, zabeležio međugodišnji rast od 60 odsto.

  • Lolek

    8.2.2022 #1 Author

    Jos drzavne rezerve da se cuvaju u virtuelnom svetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...