Pad vrednosti najveće kriptovalute ispod 22.500 dolara ukazuje da je njen oporavak zaustavljen

Bitcoin izgubio skoro tri odsto vrednosti

Hi-techNovacVesti

19.8.2022 14:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Bitcoin izgubio skoro tri odsto vrednosti Bitcoin izgubio skoro tri odsto vrednosti
Vrednost bitcoina pada peti dan zaredom jer ulagači oprezno prate signale Federalnih rezervi u vezi sa mogućim povećanjima kamatnih stopa. Najveća kriptovaluta na svetu... Bitcoin izgubio skoro tri odsto vrednosti

Vrednost bitcoina pada peti dan zaredom jer ulagači oprezno prate signale Federalnih rezervi u vezi sa mogućim povećanjima kamatnih stopa.

Najveća kriptovaluta na svetu izgubila je skoro tri odsto vrednosti, pa se našla na najnižem nivou zabeleženom od 10. Avgusta, odnosno blizu varirajućeg proseka od 23.000 dolara. Ether je imao pad vrednosti od 3,8 odsto, dok su cene manjih kriptovaluta kao što su polygon, solana i avalanche pale za sedam odsto ili više, piše Bloomberg.

Oporavak trgovanja kojim se vrednost bitcoina vratila na nivo od 25.000 dolara izgubio je “polet”, pa bi se mogao stvoriti veći pritisak na cene, navodi stariji analitičar stanja na tržištu u kompaniji Oanda Kreg Erlam (Craig Erlam) i dodaje da pomeranje cene ispod 22.500 dolara može ukazivati na to da je oporavak najveće kriptovalute zaustavljen.

Prema podacima sa sajta CoinMarketCap.com, trenutna cena bitcoina je 21.637,83 dolara, dok se vrednost ethera kreće na oko 1.371 dolara.

Tržište kriptovaluta je ove godine bilo poljuljano povećanjima kamatnih stopa američke centralne banke, koja je na ovaj način pokušavala da suzbije rast inflacije, a sektor rizičnih sredstava uopšte, poput akcija velikih tehnoloških kompanija, suočavao se sa teškoćama.

Od 31. decembra prošle godine bitcoin i ether su izgubili oko 50 odsto vrednosti. Ipak, udaljili su se od najnižih vrednosti koje su beležene sredinom juna jer se među ulagačima javio optimizam zbog mogućnosti da je inflacija dostigla najviši nivo, kao i zbog najave da će biti pokrenuta nadgradnja mreže na druge najveće kriptovalute — Ethereum Merge.

S druge strane, kripto veterani bi mogli smanjiti obim kupovine.

“Nakon konstantnog uspona u prvoj polovini 2022. godine, količina bitcoina koja se kretala tržištem je u toku godine smanjena, što ukazuje na pauzu u akumulativnim aktivnostima dugogodišnjih investitora”, navodi se u beleškama Marka Čana (Marc Chan), Noele Ačeson (Noelle Acheson) i Ejnsli Tu (Ainsley To), analitičara u kompaniji Genesis.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...