ženama je teže da pronađu novo zaposlenje

Bivši Fiatovi radnici odlaze u Vorwerk, Yanfeng, Wacker Neuson

SrbijaU fokusuVesti

26.9.2022 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bivši Fiatovi radnici odlaze u Vorwerk, Yanfeng, Wacker Neuson Bivši Fiatovi radnici odlaze u Vorwerk, Yanfeng, Wacker Neuson
Više od 100 bivših radnika Fiata se od letos zaposlilo u drugim kompanijama u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu, rekli su, na osnovu svojih procena... Bivši Fiatovi radnici odlaze u Vorwerk, Yanfeng, Wacker Neuson

Više od 100 bivših radnika Fiata se od letos zaposlilo u drugim kompanijama u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu, rekli su, na osnovu svojih procena u Gradskom veću Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK).

Predsednik SSSK i prvi čovek sindikata fabrika Fiat Chrysler Automobiles (FCA) u Kragujevcu Saša Đorđević je rekao agenciji Beta da se „dobar deo radnika već snašao“.

Đorđević je procenio da oko 30 odsto radnika koji su proglašeni za tehnološki višak sada ima neki drugi posao, kroz zvanično zapošljavanje ili neki drugi vid radnog angažovanja.

I dalje nema zvaničnih podataka o broju Fiatovih radnika u Kragujevcu koji su letos otpušteni uz otpremnine, ali se procenjuje da ih je više od 1.300.

Beta je ranije objavila informaciju da se njih 1.085 prijavilo na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje gde su ostvarili pravo na mesečnu novčanu naknadu najduže do 12 meseci u zavisnosti od dužine radnog staža.

Đorđević je naveo da su do sada bivši radnici pronašli posao isključivo zahvaljujući ličnom angažovanju i da nije bilo „državne pomoći“ koja je za novo zapošljavanje bila dogovorena letos u pregovorima sa zvaničnicima.

On je kazao da se dosta bivših Fiatovih radnika zaposlilo u kompaniji Vorwerk u Čačku, a otišli su da rade i u Yanfeng, Wacker Neuson, kao i Siemens u Kragujevcu ili u kraljevački Leoni. Đorđević je istakao i da mu je poznato da je više od 30 bivših Fiatovih radnika bilo zainteresovano i za rad u kompaniji Zastava Tervo u Kragujevcu.

On nema potvrdu da li se i koliko njih tu i zaposlilo navodeći da Zastava Tervo posle razgovora izabrane kandidate poziva najpre na probni rad.

Ovi radnici se najčešće zapošljavaju kao metalo-brusači, metalo-glodači, CNC operateri, kao i na drugim poslovima.

Đorđević je naveo da se neki od njih nisu ni prijavljivali na evidenciju NSZ budući da su odmah po uzimanju otpremnina nastavili da rade „dopunske“ poslove koje su ranije imali. Ženama je, kaže, teže da nađu novi posao, pa sindikat namerava da u budućim razgovorima u Vladi Srbije posebno istakne pomoć u njihovom zapošljavanju.

U kompaniji FCA Srbija je posle realizacije socijalnog programa ostalo da radi oko 500 radnika od ranijih 2.016.

Đorđević je rekao da su od dolaska s kolektivnog godišnjeg odmora 22. avgusta radnici redovno angažovani i nije bilo ni dana plaćenog odsustva.

Proizvodnja automobila je prekinuta, pa radnici rade na poslovima raščišćavanja hala za instaliranje nove opreme za proizvodnju električnog vozila koja je najavljena za 2024. godinu.

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
361.335.594,45 (2021)
Broj zaposlenih:
2.072,00 (2021)
 • kaćica

  26.9.2022 #1 Author

  Pametni ljudi idu gde je bolje.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  27.9.2022 #2 Author

  Važno da je Fiat uzeo silne pare iz budžeta za zapošljavanja radnika pa sada može i da beži. 2024.je daleko, lipci magarce do zelene trave.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.9.2022 #3 Author

  Sta ce ljudi,idu gde mogu da zarade nesto…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...