Investiciona firma očekuje da ponovi uspeh koji je ostvarila u SAD

Blackstone otvara u Evropi fond za upravljanje privatnim kapitalom

InvesticijeNovacSvetVesti

31.5.2022 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Blackstone otvara u Evropi fond za upravljanje privatnim kapitalom Blackstone otvara u Evropi fond za upravljanje privatnim kapitalom
Investiciona firma Blackstone testira novi način da privuče bogate klijente iz Evrope. Ukoliko uspe, jedna od najvećih kompanija za upravljanje privatnim kapitalom mogla bi... Blackstone otvara u Evropi fond za upravljanje privatnim kapitalom

Investiciona firma Blackstone testira novi način da privuče bogate klijente iz Evrope. Ukoliko uspe, jedna od najvećih kompanija za upravljanje privatnim kapitalom mogla bi doneti milijarde dolara u poslovanje sa brzorastućim i rizičnim privatnim kreditima.

Zakonodavci su prošle nedelje odobrili zahtev kompanije Blackstone za pokretanje fonda za privatno kreditiranje u Evropi. Fond će imati strukturu sličnu otvorenom fondu bez fiksnog iznosa kapitala, a ključna razlika u odnosu na tradicionalne fondove za privatno kreditiranje jeste to što nema određeno trajanje, te da može neprestano da funkcioniše. Za kompaniju Blackstone ovo znači da novac može biti recikliran za nove investicije kroz naplate pozajmica, što obećava stabilne naknade onima koji upravljaju sredstvima.

Fond kompanije Blackstone će biti prva ovakva institucija u Evropi, u kojoj su direktne pozajmice u roku od nekoliko godina postale odvojena industrijska grana, vredna 300 milijardi dolara, i tako promenile strukturu fondova, piše Bloomberg.

Fondovi koje vode nebankarske finansijske institucije obično su zatvorenog tipa i traju određeni broj godina, a naknade za menadžere se isplaćuju samo za investicioni kapital.

Sa novim fondom koji će funkcionisati kao SICAV, tip investicionih firmi koje često posluju u Evropi, u kompaniji Blackstone se nadaju da će ostvariti uspeh koji su imali sa klijentima u Sjedinjenim Američkim Državama. Blackstone Private Credit fond otvoren je za američke investitore u 2021. godini i od tada je narastao do 37,8 milijardi dolara. 

Osim toga, rast kompanije Blackstone se ubrzava i u Aziji. U firmi za upravljanje kapitalom u planu je povećanje poslovanja sa privatnim kreditima sa 500 miliona dolara do najmanje pet milijardi.

Prodajom rizičnijih privatnih kredita pojedincima, umesto institucijama, kompanija Blackstone mogla bi se naći u centru pažnje zakonodavaca. Iz Banke za međunarodne nagodbe nedavno je stiglo upozorenje da nebankarske finansijske institucije u budućnosti moraju biti zakonski regulisane.

  • MARKO7

    31.5.2022 #1 Author

    Bas me zanima kako ce ta situacija funkcionisati.

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #2 Author

    To smo svi čekali.

    Odgovori

  • kaćica

    31.5.2022 #3 Author

    Bravo za njih,treba drzati sve pod kontrolom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #4 Author

    Ako su u Americi napravili dobar posao,sigurno ce i u Evropi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...