Nastavljen slab robno-berzanski promet

Blagi pad cene kukuruza, nema kupaca za pšenicu i soju

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

18.2.2022 14:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi pad cene kukuruza, nema kupaca za pšenicu i soju Blagi pad cene kukuruza, nema kupaca za pšenicu i soju
I u ovoj nedelji nastavio se trend neuobičajeno slabog prometa na novosadskoj Produktnoj berzi. Presudan faktor bili su, po svoj prilici, neradni dani usled... Blagi pad cene kukuruza, nema kupaca za pšenicu i soju

I u ovoj nedelji nastavio se trend neuobičajeno slabog prometa na novosadskoj Produktnoj berzi. Presudan faktor bili su, po svoj prilici, neradni dani usled državnog praznika, kao i smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika na domaćem tržištu. 

Kukuruz je zabeležio blagi pad cene, dok soja i pšenica beleže potpuno odsustvo iz trgovanja. Ukupan promet je iznosio 620 tona robe, čija je finansijska vrednost bila 18.795.500,00 dinara. 

Kukuruz je bio najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Na strani tražnje najviše interesovanja su pokazali izvoznici i trgovci, dok interes domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz  je pojeftinio za 0,42 odsto.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 14.2.-18.2.2022. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Sojino zrno, nakon dužeg vremenskog perioda beleži odsustvo iz trgovanja na Produktnoj berzi, a što se tiče pšenice, primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju, usled smanjenog interesovanja izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice.

Ovakva situacija na domaćem tržištu ukazuje na mogući pad cene. Za razliku srpskog, cene na ino tržištu su našle podršku u najavi povratka suvog i toplog vremena u Južnoj Americi. Cene pšenice su rasle u Čikagu, jer su trgovci jačali svoje pozicije pre produženog vikenda, jer je u ponedeljak u SAD praznik.

  • Anna

    21.2.2022 #1 Author

    Prvo se podignu cene u nebo pa onda po potrebi smanjuju. Da li postoji realna ekonomska potreba za takvim trendovima?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...