Od 2025. godine firme EVE i CATL postaju glavni snabdevači nemačkog automobilskog giganta

BMW sklopio ugovor sa kineskim proizvođačima cilindričnih baterija za električna vozila

AutomobiliFirme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusuVesti

17.8.2022 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

BMW sklopio ugovor sa kineskim proizvođačima cilindričnih baterija za električna vozila BMW sklopio ugovor sa kineskim proizvođačima cilindričnih baterija za električna vozila
Kineska kompanija EVE Energy snabdevaće automobilskog giganta BMW velikim cilindričnim baterijama za električna vozila namenjena za evropsko tržište, navode upućeni izvori. Predstavnici kompanije EVE... BMW sklopio ugovor sa kineskim proizvođačima cilindričnih baterija za električna vozila

Kineska kompanija EVE Energy snabdevaće automobilskog giganta BMW velikim cilindričnim baterijama za električna vozila namenjena za evropsko tržište, navode upućeni izvori.

Predstavnici kompanije EVE su potpisali ugovore prema kojima postaju glavni dobavljači nemačkog proizvođača automobila kada su u pitanju baterije za novu seriju električnih vozila koja će biti dostupna na tržištu od 2025. godine, rekla je jedna od osoba koja je upućena u sporazum.

Ovim potezom BMW prati kompaniju Tesla, koja je ove godine počela da proizvodi veći format cilindrične 4680 baterije, sa prečnikom od 46 milimetara i dužinom od 80 milimetara. Iz kompanije Tesla su saopštili da očekuju da će ovaj tip baterija umanjiti troškove proizvodnje i poboljšati domet vozila u poređenju sa generacijom 2170 cilindričnih baterija, koje se sada koriste, piše Reuters.

Baterije kineske kompanije EVE će imati slične dimenzije, navode izvori.

Dokumentacija ove kompanije pokazuje i da je u planu izgradnja velike fabrike koja će proizvoditi cilndrične baterije, a čija će lokacija biti u centralnoj Kini.

Iz kompanije BMW je saopšteno da će u septembru imati određene vesti u vezi sa ovim baterijama, ali nisu dali dodatne informacije.

Kineska kompanija CATL, koja je najveći proizvođač baterija na svetu, takođe će od 2025. godine biti jedan od snabdevača nemačkog automobilskog giganta. Očekuje se da će i cilindrične baterije kompanije CATL biti proizvedene u većim dimenzijama.

Pored toga BMW trenutno gradi fabriku u istom gradu u kome planira da proizvodi EV razvijene na Neue Klasse platformi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...