BRISEL I PEKING ZAKLJUČILI INVESTICIONI SPORAZUM Proboj EU na kinesko tržište uprkos Vašingtonu

EUSvetVesti

30.12.2020 16:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

BRISEL I PEKING ZAKLJUČILI INVESTICIONI SPORAZUM Proboj EU na kinesko tržište uprkos Vašingtonu BRISEL I PEKING ZAKLJUČILI INVESTICIONI SPORAZUM Proboj EU na kinesko tržište uprkos Vašingtonu
Evropska unija i Kina zaključile su u sredu investicioni sporazum, koji bi obema stranama trebalo da otvori nove poslovne mogućnosti i ukloni postojeće barijere... BRISEL I PEKING ZAKLJUČILI INVESTICIONI SPORAZUM Proboj EU na kinesko tržište uprkos Vašingtonu

Evropska unija i Kina zaključile su u sredu investicioni sporazum, koji bi obema stranama trebalo da otvori nove poslovne mogućnosti i ukloni postojeće barijere za evropske kompanije u Kini. Kako navode neimenovani izvori, Brisel je dobio najbolju moguću ponudu od Pekinga.

Visoki zvaničnici EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona pridružili su se video pozivu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, prenosi Deutsche Welle. Da bi stupio na snagu sporazum mora da bude odobren u Evropskom parlamentu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) navela je da EU ima najveće tržište na svetu i da je otvoreno za poslovanje, ali uz poštovanje reciprociteta, ravnopravnih uslova i vrednosti. Termin ravnopravni uslovi koristi se da opiše pravila koja sprečavaju nelojalnu konkurenciju.

Si je rekao će Evropskoj uniji ponuditi veće tržište i bolje poslovno okruženje za investiranje, prenela je agencija Sinhua. Prema njegovim rečima, sporazum pokazuje odlučnost i poverenje Kine da se otvori, dodajući da će biti stimulans za globalnu ekonomiju i slobodnu trgovinu.

U zamenu za bolji pristup evropskom tržištu, Peking će biti u obavezi da svake godine objavljuje spisak subvencija koje se dodeljuju određenom sektorima. Evropske kompanije dobiće bolji pristup proizvodnji, inženjeringu, bankarstvu, računovodstvu, nekretninama, telekomunikacijama i konsaltingu.

Potvrđivanjem dogovora sa Pekingom, Brisel rizikuje nesuglasice u odnosima sa Vašingtonom, nakon što je novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio da neće prekinuti trgovinski rat sa Kinom, koji je započeo Donald Tramp (Donald Trump). On je pozvao na stvaranje međunarodne antikineske koalicije saveznika i istomišljenika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...