međunarodni investitori kupuju preduzeća

Britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

26.8.2021 19:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu Britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu
Ministar trgovine Džerald Grimston (Gerald Grimstone) izjavio je da britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu i dodao, da Britanci ne bi... Britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu

Ministar trgovine Džerald Grimston (Gerald Grimstone) izjavio je da britanske firme bolje posluju kada su u stranom vlasništvu i dodao, da Britanci ne bi trebalo da budu u strahu od ovog trenda kada su u pitanju njihove najveće kompanije.

„Sva naša istraživanja pokazuju da su kompanije iz inostranstva sa većim ulaganjima produktivnije u Velikoj Britaniji. One stvaraju više radnih mesta, intelektualne svojine i izvoza od britanskih kompanija“, izjavio je on za BBC, a prenosi The Guardian.

Ova situacija postala je problem nakon niza dogovora koji su uključivali neka velika imena Velike Britanije, među kojima je i lanac supermarketa Morrisons. Nedavni podaci pokazuju da su strani investitori  potrošili više na kupovinu preduzeća sa britanske liste u poslednjih osam meseci, nego u poslednjih pet godina. Prema ovim podacima, Lord  Grimston je u pravu kada je u pitanju poslovanje u stranom vlasništvu. Istraživanja pokazuju da su britanske kompanije najproduktivnije kada su u japanskom, američkom i nemačkom vlasništvu, posebno u sektoru koji se najviše prilagođava merenju produktivnosti-proizvodnji.

Kao visoki državni službenik Grimston, početkom 1980-ih, pre nego što je započeo svoju karijeru u gradu i u odborima banaka i osiguravača, bio je arhitekta programa privatizacije Margaret Tačer (Margaret Thatcher) prilikom prodaje 22 državne kompanije.

Grimston promoviše međunarodnu trgovinsku konferenciju koja će se održati 19. oktobra. Kao izlog za Liz Trusove planove (Liz Truss) je da izvuče najbolje iz Brexita i pokrene „globalnu Britaniju“, što će se smatrati važnim trenutkom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...