sastanku prisustvovao i američki ambasador kristofer hil

Brnabić sa direktorkom USAID za Evropu i Evroaziju o razvojnim projektima Srbije

InovacijeInvesticijePoslovanjeSrbijaVesti

2.12.2022 14:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brnabić sa direktorkom USAID za Evropu i Evroaziju o razvojnim projektima Srbije Brnabić sa direktorkom USAID za Evropu i Evroaziju o razvojnim projektima Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u petak sa direktorkom za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin E. Meki... Brnabić sa direktorkom USAID za Evropu i Evroaziju o razvojnim projektima Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u petak sa direktorkom za Evropu i Evroaziju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Erin E. Meki (Erin Elizabeth McKee) o razvojnim prioritetima Srbije, kao i o oblastima u kojima ta agencija sarađuje sa Srbijom od 2001. godine u okviru razvojne pomoći koju Vlada Sjedinjenih Američkih Država dodeljuje Srbiji.

Brnabić je, kako je saopšteno iz vlade, predstavila prioritete reforme Vlade Srbije, dok je Meki istakla posvećenost USAID u nameri da nastavi da pruža podršku naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta, predvođenog privatnim sektorom.

Brnabić i Meki su se osvrnule na energetski sektor, njegovu održivost, stabilnost i nezavisnost, energetsku diverzifikaciju, kao i zaštitu životne sredine, kako bi se obezbedile sve energetske potrebe Srbije.

Premijerka je informisala Meki o napretku Srbije u podršci tehnološkom preduzetništvu, što vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija, koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku se razgovaralo o podršci USAID-a tim naporima kroz aktivnosti u projektima „Preduzmi ideju“ i „Srbija inovira“, koje rade na okupljanju relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije.

Druga oblast partnerstva o kojoj se razgovaralo bila je podrška USAID-a Vladinom programu za nastavak usklađivanja demokratskih institucija Srbije sa standardima EU. Namera USAID-a je da u narednim godinama, usmerava i projekte kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

„Tokom 21-godišnjeg partnerstva, Sjedinjene Američke Države su uložile više od jedne milijarde dolara u razvoj Srbije, a programi USAID-a čine oko 75 odsto te investicije. Čvrsto verujem da je najbolja moguća budućnost Srbije u EU, a USAID će nastaviti da pomaže vladi da usvoji neophodne reforme i krene dalje tim putem“, rekla je Meki.

Sastanku je, kako je navedeno, prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill).

  • Dragana

    2.12.2022 #1 Author

    Dobrodosla je sva pomoc i podrska

    Odgovori

  • VERA

    4.12.2022 #2 Author

    Reformama nikada kraja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.12.2022 #3 Author

    Takva saradnja i treba da se nastavi i dalje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...