Ovo je samo jedna od pet zemalja koja je izložena riziku od gladi

Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz ukrajinske luke za Etiopiju

SvetU fokusuVesti

15.8.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz ukrajinske luke za Etiopiju Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz ukrajinske luke za Etiopiju
Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji, koji su poslale Ujedinjene nacije, isplovio je u nedelju iz crnomorske luke kao prva... Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz ukrajinske luke za Etiopiju

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji, koji su poslale Ujedinjene nacije, isplovio je u nedelju iz crnomorske luke kao prva pošiljka te vrste u programu pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

Pod zastavom Liberije brod je krenuo iz ukrajinske crnomorske luke Južne, istočno od Odese, a lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do Džibutija gde će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, piše AP.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor sa Turskom o ponovnom pokretanju plovnog puta kroz Crno more kako bi se nastavile isporuke žitarica i rešila kriza izazvana poremećajem izvoza koja je nastala zbog sukoba u Ukrajini.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da je izložena riziku od gladi.

“Kapaciteti su tu, žitarice su tu. Potražnja postoji širom sveta, a posebno u ovim zemljama”, rekla je koordinatorka VFP-a za Ukrajinu Deniz Braun (Denise Brown) za Associated Press.

“Nadamo da će se svi akteri okupiti oko ovog sporazuma i oko onoga što je zaista problem za čovečanstvo. Da zaključim, danas je bilo veoma pozitivno”, naglasila je ona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...