sad beleže najbolji rezultat zaposlenosti u poslednjih 11 meseci

Broj radnika u julu povećao se za 943.000

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacSvetVesti

7.8.2021 11:36 Autor: Miljan Paunović 0

Broj radnika u julu povećao se za 943.000 Broj radnika u julu povećao se za 943.000
Jačanje američkog tržišta rada dodalo je impuls ekonomskom oporavku u julu uoči naglog porasta slučajeva varijante delta soja korona virusa, pri čemu su poslodavci... Broj radnika u julu povećao se za 943.000

Jačanje američkog tržišta rada dodalo je impuls ekonomskom oporavku u julu uoči naglog porasta slučajeva varijante delta soja korona virusa, pri čemu su poslodavci otvarali radna mesta najbržim tempom u skoro godinu dana, a stopa nezaposlenosti naglo je padala.

Broj zaposlenih na platnim spiskovima u nepoljoprivrednom sektoru se povećao za 943.000 radnika u julu, što je najbolјi rezultat u poslednjih 11 meseci, saopštilo je američko Ministarstvo rada, a piše Wall Street Journal.

Stopa nezaposlenosti, izvedena iz zasebnog istraživanja domaćinstava, pala je prošlog meseca na 5,4 odsto sa 5,9 procenata u junu, što je najniži nivo od pandemije u SAD-u. Najnoviji podaci takođe pokazuju da su plate porasle velikom brzinom.

Izveštaj od petka pokazuje da se američka ekonomija suočava sa pretnjom delta soja Covid-19 virusa. Privreda se ove godine brzo oporavila zahvalјujući dostupnosti vakcina, ponovnom otvaranju preduzeća, povećanoj potražnji potrošača i pomoći koja je proizašla iz više rundi državnog podsticajnog zakonodavstva. Do sada ima malo dokaza koji ukazuju na to da nedavni porast slučajeva značajno usporava oporavak SAD -a.

„Videli smo pomak naviše u julu, a to je veoma značajno, jer se iznos državne pomoći smanjuje“, rekla je Nela Ričardson (Nela Richardson), ekonomista u softverskoj firmi za ljudske resurse Automatic Data Processing Inc.

„Ipak, postoji zabrinutost da li će varijante virusa ugušiti ili umanjiti ogroman zamah koji smo imali početkom jula“, istakla je Ričardson.

Ankete za izveštaj o radnim mestima sprovedene su sredinom meseca. To je bilo pre nego što su pojedine lokalne vlade ponovo uvele mere za nošenje maski i druga ograničenja, i pre nego što su mnogi poslodavci rekli da će zahtevati od zaposlenih da nose maske, da se vakcinišu ili redovno testiraju. Kompanije su takođe odložile planove za povratak u kancelariju , uklјučujući najave Amazon.com Inc. i Vells Fargo & Co.

Američke deonice su skromno porasle nakon izveštaja u petak, iako su dva indeksa postavila novi rekord zatvaranja, jer su investitori shvatili šta bi nastavak oporavka poslova mogao značiti za politiku „lakog novca“ Federalnih rezervi. Industrijski indeks Dow Jones porastao je 144,26 poena, ili 0,4 odsto, na 35208,51, dok je S&P 500 dodao 7,42 poena, ili 0,2 procenta, na 4436,52. Nasdaq Composite oslabio je 59,36 bodova, ili 0,4 odsto, na 14835,76.

Zvaničnici Fed-a će imati sledeći izveštaj o zapošljavanju pre sledećeg sastanka, 21. i 22. septembra. Neki zvaničnici su tvrdili da bi, ako se nastavi nedavni tempo zapošljavanja, moglo doći do smanjenja. Drugi su naveli da bi želeli da vide podatke o zapošljavanju početkom oktobra pre pravljenja bilo kakvih čvrstih planova, piše Wall Street Journal.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...