Usvojene izmene i dopune regulative agrara

Brža isplata podsticaja jedna od glavnih novina Zakona o poljoprivredi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.11.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Brža isplata podsticaja jedna od glavnih novina Zakona o poljoprivredi Brža isplata podsticaja jedna od glavnih novina Zakona o poljoprivredi
Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje je usvojila Vlada Srbije podrazumevaju bržu isplatu IPARD podsticaja, kao i uvođenje avansnog plaćanja... Brža isplata podsticaja jedna od glavnih novina Zakona o poljoprivredi

Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koje je usvojila Vlada Srbije podrazumevaju bržu isplatu IPARD podsticaja, kao i uvođenje avansnog plaćanja i novih elektronskih sistema u agraru.

Kako je nedavno saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, na ovaj način biće omogućena isplata avansa kao dozvoljenog troška i to do 50 procenata javne pomoći od odobrene vrednost podsticaja za IPARD korisnike.

„Time će se korisnicima evropskih fondova za poljoprivredu obezbediti znatan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će avansno plaćanje uticati na poboljšanje korišćenja EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji. Avans podleže bankarskoj garanciji ili ekvivalentnoj garanciji koja odgovara do 110 odsto odobrenog avansnog iznosa”, navode iz Ministarstva poljoprivrede, piše Politika.

Naglašavaju da je zbog potrebe da se smanji vreme obrade zahteva predložena obavezna dokumentacija prilikom podnošenja zahteva za IPARD podsticaje. Ukoliko zahtev sadrži formalni nedostatak koji sprečava postupanje po njemu on može biti dopunjen u roku koji ne može biti kraći od osam niti duži od 20 dana. Izmenom propisa definiše se i softversko rešenje e-agrar i uspostavlja registar poljoprivrednih gazdinstava kao jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija. Uvode se samo elektronski postupci u vezi sa registrom poljoprivrednih gazdinstava – postupak upisa u registar, obnove registracije, promene upisanih podataka i brisanja iz te evidencije.

Foto: Freepik.com

Još jedna od novina je i uspostavljanje IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a Uprava za agrarna plaćanja je nadležna za njegovo uspostavljanje. Takođe, precizirane su odredbe koje se odnose na LPIS (Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela), kao jedne od komponenti IACS, i to u smislu poslova i ovlašćenja za donošenje podzakonskih akata.

Nadležni naglašavaju da se uvođenjem elemenata IACS sistema za kontrolu plaćanja u poljoprivredi, Srbija usklađuje sa propisima Evropske unije. Ovo je sistem kontrole koji koriste sve države članice prilikom sprovođenja zajedničke poljoprivredne politike. Obuhvata kontrolu plaćanja za sve mere direktnih plaćanja, kao i agroekološke klimatske mere i mere organske proizvodnje.

Kako je pojašnjeno, navedeni sistemi uvode se s odloženom primenom: e-agrar od 1. jula 2022. godine, LPIS od 1. januara 2025. godine i IACS od 1. januara 2027. godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović povodom predloženih izmena izjavio je da je cilj digitalizacije da poljoprivrednici mogu da podnose zahtev elektronski i prate ceo proces, što će ubrzati obradu zahteva i omogućiti otvorenost procesa. On je naglasio da srpska poljoprivreda u ovoj godini beleži dobre rezultate što se tiče izvoza.

„Ove godine ćemo sigurno premašiti izvoz od pet milijardi dolara, što je nešto o čemu smo mogli da sanjamo pre deset godina kada je bio dve milijarde. Do sada smo imali dva velika projekta kroz IPARD, jedan za meru tri i za meru sedam, i kroz njih smo najviše novca plasirali. Slede nam objave, jer moramo brzo da obavljamo proces”, naveo je on i podsetio da se IPARD dva završava, a da od juna naredne godine ulazimo u IPARD tri i tako demantovao glasine da neće biti više poziva za finansiranje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...