prilagođavanje rada rafinerije

Bugarska izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine

BiznisEUVesti

31.5.2022 18:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bugarska izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine Bugarska izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine
Bugarska će, prema odlukama Evropskog saveta o sankcijama Rusiji, biti izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine, potvrdio je bugarski... Bugarska izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine

Bugarska će, prema odlukama Evropskog saveta o sankcijama Rusiji, biti izuzeta od embarga na uvoz ruske nafte do kraja 2024. godine, potvrdio je bugarski premijer Kiril Petkov. Prema njegovim rečima, ovo izuzeće je ključno za Bugarsku.

Petkov je rekao da se plaćanja ruske nafte realizuju drugačije od plaćanja prirodnog gasa i da su isključena iz mehanizma transfera rublja, prenosi Mina pozivajući se na Bugarsku novinsku agenciju (BTA).

Petkov je rekao da će izuzeće omogućiti da se rafinerija nafte u Burgasu prilagodi za rad sa neruskom naftom.

Prema njegovim rečima, Bugarska ostaje jedina zemlja koja ima pristup luci, ali joj je odobreno izuzeće zbog razumevanja da je rafinerija nafte dizajnirana da radi sa ruskom naftom.

On je rekao da će veliki deo novčanih tokova iz EU u Rusiju prestati, jer se nove sankcije odnose na oko 90 odsto uvoza nafte u EU.

Petkov je rekao da je Rusija obustavila isporuku gasa za Holandiju zbog njenog odbijanja da ispoštuje ruski zahtev za plaćanje u rubljama, a očekuje se da će Danska prekinuti isporuke u utorak.

“Nažalost, ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja da koristi plaćanja u rubljama za zaustavljanje snabdevanja za različite zemlje”, rekao je Petkov bugarskim medijima.

On je dodao da je, očigledno, svaka EU zemlja koja se drži ugovora, obustavila snabdevanje.

Petkov je o izvozu ukrajinskog žita, rekao da se razmatraju mogućnosti za transport takozvanim plavim koridorima. Prema njegovim rečima, Bugarska ima jednu od najpovoljnijih pozicija u Evropi jer je veliki izvoznik žitarica.

Petkov je rekao da se u ovoj godini očekuje žetva od sedam miliona tona žitarica, a domaća potrošnja dva miliona tona. Bugarska će, kako smatra, biti rešenje za problem i neće biti žitne krize u Bugarskoj.

“Međutim, problem je što je žito globalna roba i verovatno će mu cena rasti. Ako ne bude plavih koridora Bugarska je moguće rešenje, a luka Varna može biti jedno od rešenja”, rekao je Petkov.

  • MARKO7

    31.5.2022 #1 Author

    Pa Bugarska je sve ove godine izuzeta od embarga…

    Odgovori

  • Milovan94

    31.5.2022 #2 Author

    To su dobre vesti za Bugarsku a i nas.

    Odgovori

  • kaćica

    31.5.2022 #3 Author

    Cudi me da je neka zemlja izuzeta od svega toga.

    Odgovori

  • GOCA BG

    31.5.2022 #4 Author

    Bugarska je jos u povoljnom polozaju u odnosu na ostale…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...