Stabilizacija cena međutim još nije na vidiku

Bundesbanka poručila da je Nemačka savladala inflaciju

EUVesti

5.9.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bundesbanka poručila da je Nemačka savladala inflaciju Bundesbanka poručila da je Nemačka savladala inflaciju
Talas visoke inflacije u Nemačkoj se završio, rekao je predsednik centralne Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim). Ističe, međutim, da još nije vreme za opuštanje. „Ako... Bundesbanka poručila da je Nemačka savladala inflaciju

Talas visoke inflacije u Nemačkoj se završio, rekao je predsednik centralne Bundesbanke Joahim Nagel (Joachim). Ističe, međutim, da još nije vreme za opuštanje.

„Ako ne bude daljih neočekivanih velikih šokova, kakvi su na primer bili posle napada Rusije na Ukrajinu februara 2022. inflacija bi trebalo da se spušta ka dva odsto“, rekao je Nagel za Frankfurter algemajne cajtung (Allgemeine Zeitung) od srede.

Ipak, još ne treba slaviti, objavila je agencija dpa uz Nagelovo upozorenje da „nismo dostigli cilj“.

„Moramo ostati na oprezu i paziti na rizike na putu povratka stabilnim cenama“, istakao je predsednik Bundesbanke.

Nagel nije želeo da se izjasni da li ć́e glasati za smanjenje kamatnih stopa na sledećem sastanku Evropske centralne banke (ECB).

ECB odluku treba da donese 12. septembra. Finansijska tržišta se nadaju obaranju stopa. Inflacija u evrozoni se u avgustu sa 2,2 odsto približila cilju ECB od dva odsto.

Centralna banka zemalja čija je valuta evro je svoje kamate u junu smanjila prvi put posle talasa inflacije 2022. i 2023. Na zasedanju u julu bankari su kamate ostavili istim i dopustili mogućnost da ih u septembru ponovo smanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.