Više špekulacija nego u dvadesetim godinama prošlog veka

Čeka nas kriza svih kriza?

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

23.11.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs

Čeka nas kriza svih kriza? Čeka nas kriza svih kriza?
Ulagač sa Wall Streeta i osnivač fonda Scion Capital Majkl Beri (Michael Burry) smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza. Beri, koji je... Čeka nas kriza svih kriza?

Ulagač sa Wall Streeta i osnivač fonda Scion Capital Majkl Beri (Michael Burry) smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza.

Beri, koji je prvi predvideo veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. godine i koja je na kraju potopila svet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom – ne vodi ni u šta dobro.

„Imamo više špekulacija nego u dvadesetim godinama 20. veka, koje su dovele do Velike depresije 1929. godine. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do krize početkom dvehiljaditih“, napisao je Beri na društvenoj mreži Twitter.

On je konstatovao da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

„Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to, napisao je Bonitet.

Pre toga, podseća portal, na temu spekulacija na berzama, još u junu poručio je da su one predznak „majke svih slomova“.

„Kada kripto tržište drastično izgubi vrednost, gubici u Mejn stritu (Main Street) meriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja“, napisao je.

Prethodno, Voren Bafet (Waren Buffett), američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za CNBS da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od aktuelne pandemije. Dobre vesti nema ni takozvani dr Propast odnosno Nurijel Rubini (Nouriel Roubini) koji je predvideo ekonomsku krizu iz 2008. godine, a sada tvrdi da su moguća četiri scenarija.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.