CENA GORIVA U SRBIJI NIKAD NIŽA Prodaja od početka marta opala za 50 odsto

SrbijaVesti

22.4.2020 15:21 Autor: Marija Jovanović 1

CENA GORIVA U SRBIJI NIKAD NIŽA Prodaja od početka marta opala za 50 odsto CENA GORIVA U SRBIJI NIKAD NIŽA Prodaja od početka marta opala za 50 odsto
Globalno tržište nafte pod velikim je udarom zbog aktuelne situacije, ali je u Srbiji snabdevanje stabilno i potrošači će moći u dužem periodu da... CENA GORIVA U SRBIJI NIKAD NIŽA Prodaja od početka marta opala za 50 odsto

Globalno tržište nafte pod velikim je udarom zbog aktuelne situacije, ali je u Srbiji snabdevanje stabilno i potrošači će moći u dužem periodu da kupuju gorivo po dosta niskim cenama, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Od početka marta do početka aprila prodaja goriva u našoj zemlji opala je za više od 50 odsto i to: benzina 53 odsto, dizela 47 odsto i 57 odsto TNG-a”, rekao je Mićović Tanjugu. Prema njegovim rečima, cene u Srbiji od januara pale su za oko 20 odsto: dizela za 25 dinara, benzina za 20, a TNG za oko 15 dinara.

Za sada je sasvim izvesno da ćemo uživati kao potrošači još dosta dugo u niskim cenama goriva“, kaže Mićović i dodaje da ćemo narednih dana kupovati gorivo po cenama po kojima nismo gotovo nikada. Na većini pumpi u zemlji, cena benzina 95 je pala ispod 130 dinara za litar, a dizela ispod 140 dinara, dok se auto gas prodaje po ceni od oko 70 dinara.

Bez obzira na globalnu krizu zaliha u Srbiji ima dovoljno

Mićović je naglasio da je u Srbiji snabdevanje vrlo uredno i da je obezbeđeno stabilno snabdevanje, bilo da je reč o preradi u domaćoj rafineriji, bilo o uvozu derivata nafte, kao i da sve funkcioniše besprekorno. „Zaliha ima dovoljno i one, kao i proizvodnja i uvoz, mogu da odgovore daleko većim zahtevima, tako da tu nema problema„, rekao je on.

Foto: Printscreen youtube, generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović

Kako kaže, mnoge naftne kompanije u svetu neće preživeti ovu krizu i poremećaje na tržištu zbog dramatičnog pada potrošnje nafte i velikih količina neiskorišćene nafte i problemi oko količina nafte mogli bi da nastanu za tri, četiri ili pet godina. „To će zavisiti od toga kako će preživeti sektor istraživanja i proizvodnje nafte i da li će moći da odgovori potražnji koja je bila 2019. godine“, dodao je Mićović.

Objašnjava da je tržište nafte pod udarom sa obe strane i to kada je reč o proizvodnji, pošto je već u toku dvomesečni rat proizvođača sirove nafte, ali i sa druge strane u segmentu potrošnje koja strmoglavo pada.

Niske cene nafte očekuju se na duže staze

Udruženje naftnitnih kompanija i Nacionalni naftni komitet odmah, kada je kriza počela, uspostavili su redovnu nedeljnu analizu prodaje goriva kojom je obuhvaćeno oko 740 benzinskih stanica u Srbiji.

Kako navodi Mićović, i ranije je bilo perioda kada smo imali ovako nizak nivo cene nafte, ali vrlo kratko. U periodu od 2011. do 2013. godine, prosečna cena sirove nafte godišnje iznosila 110 dolara po barelu, dok je danas ta cena 20 dolara. Onda je sledio strmoglavi pad cene do početka 2015. godine u tom piku su bile ovako niske cene, ali je to trajalo svega nedelju dana, dok će ovaj period sada trajati duže, objašnjava Mićović.

Prema njegovim rečima, nezahvalno je licitirati koliko će nisko pasti cena goriva zato što se ukupni troškovi menjaju, jer nije cena sirove nafte jedini trošak u celom lancu. Napominje i da je u sadašnjoj ceni dizela 86 dinara državno zahvatanje, a svega 52 dinara je ono što ide celom naftnom sektoru od izvora do benzinske stanice, tako da državno zahvatanje dominira sa preko 60 odsto u maloprodajnoj ceni goriva.

Tagovi
NAFTA SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...