Vrednost najpoznatije uljarice na Produktnoj berzi na devetogodišnjem maksimumu

Cena soje raste kod nas i u svetu, pšenica će verovatno da poskupi

AgrobiznisBiznisVesti

5.3.2021 14:45 Autor: Marko Miladinović 1

Cena soje raste kod nas i u svetu, pšenica će verovatno da poskupi Cena soje raste kod nas i u svetu, pšenica će verovatno da poskupi
Ovu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je rast cene soje, koja je dostigla svoj devetogodišnji maksimum, dok su kukuruz i pšenica minimalno oscilirali.... Cena soje raste kod nas i u svetu, pšenica će verovatno da poskupi

Ovu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je rast cene soje, koja je dostigla svoj devetogodišnji maksimum, dok su kukuruz i pšenica minimalno oscilirali. Ukupan promet je iznosio 2.168 tona robe (+28,97 odsto u odnosu na prethodnu sedmicu), čija je finansijska vrednost iznosila 71.577.740 dinara (+5,56 odsto).

Ugovori za kukuruz su se zaključivali u cenovnom rasponu od 22,40 do 22,80 din/kg bez PDV, dok su se ugovori za robu isporučenu u luku zaključivali po 23,20 din/kg bez PDV. U odnosu na prethodnu nedelju cena kukuruza je minimalno oscilirala za -0,22 procenta. Tržište pšenice je bilo pasivno. Kupci su bili spremni da plate hlebno zrno 22,80 din/kg bez PDV, međutim prodavci su bili na nešto višim cenama, pa samim tim nije došlo do realizacije. Soja se kretala od 62,50 din/kg početkom nedelje, da bi krajem iste dostigla cenu od 64,00 din/kg bez PDV, što je cena koja je poslednji put postignuta u oktobru 2012. godine.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 1.3. – 5.3.2021./Izvor: Produktna berza

Na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME Group) u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,28 odsto, a kukuruz je 1,52 odsto.

Što se cene kukuruza tiče, ona je i dalje na nešto višem nivou, pa i dalje ima korist od loših vremenskih uslova u Brazilu, sa samo 30 odsto zasejanog roda. Ovo vodi ka strahu od pada prinosa, posebno tokom bitnog perioda cvetanja. Cena kukuruza pronašla je podršku u padu nedeljnih američkih zaliha etanola i povećanju proizvodnje u odnosu na prethodnu nedelju.

Kretanje cena pšenice i kukuruza na CME Group u prethodnoj nedelji/Izvor: Produktna berza

Međutim, iako su cene pšenice globalno pale, zbog utihnulog međunarodnog trgovanja, na njenom tržištu desili su se neki događaji koji će verovatno uticati srednjoročno na cenu glavne žitarice.

Prema izveštaju Agritela, dok su prognoze za zapadnoevropske useve po izmaku zime poprilično dobre, postoji izvesna bojazan da će mraz u Rusiji ostaviti negativne posledice. Usevi ozime pšenice oko Crnog mora su delimično ugroženi, ali i na velikim površinama u Ukrajini. Takve pojave nisu neobične za ovo doba godine, ali ostaje da se vidi kad se povuče snežni pokrivač i ledena pokorica da li je i kolika šteta načinjena.

Konsultantska kuća Sovecon, koja prati agrarno tržište, zbog ovoga je još jednom umanjila prognozu za ovogodišnju žetvu ruske pšenice, za dodatnih 400.000 tona, na oko 53,6 miiona tona. To je značajno manje od prošlogodišnjih 60 miliona tona i sigurno će se odraziti u narednim mesecima na cenu na globalnom tržištu kroz domino efekat.

Pored toga, ruske carine na izvoz pšenice porasle su sa 25 evra na 50 evra po toni, te ruski učesnici očekuju da izvozna aktivnost u martu bude upola manja nego u februaru.

Soja je poskupela 0,65 odsto, a Brazil se i dalje suočava sa obilnim kišama koje odlažu žetvu ove uljarice. Izvozne prodaje soje u SAD su u skladu sa očekivanjima na 533.400 tona, a uprkos visokim cenama, prerađivačka aktivnost ostaje i dalje jaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...