INVESTITORI AMATERI SA REDDITA U NOVOJ AKCIJI

Cena srebra dostigla osmogodišnji maksimum zahvaljujući veb forumašima

BerzaNovacSvetVesti

2.2.2021 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cena srebra dostigla osmogodišnji maksimum zahvaljujući veb forumašima Cena srebra dostigla osmogodišnji maksimum zahvaljujući veb forumašima
Cene srebra dostigle su najviše vrednosti u poslednjih osam godina nakon što su pozivi na kupovinu ovog plemenitog metala na društvenim mrežama izazvali euforičnu... Cena srebra dostigla osmogodišnji maksimum zahvaljujući veb forumašima

Cene srebra dostigle su najviše vrednosti u poslednjih osam godina nakon što su pozivi na kupovinu ovog plemenitog metala na društvenim mrežama izazvali euforičnu trgovinu. Cena srebra porasla je u ponedeljak za 11 odsto na oko 30 dolara za uncu (31,1 gram), dok su akcije nekih rudarskih kompanija porasle za čitavih 60 procenata.

Ovo se dešava nedelju dana nakon što su mali investitori amateri, okupljeni na internet forumu Reddit investirali u akcije kompanije GameStop, dižući njihovu vrednost za 700 odsto za samo nekoliko dana. Smatra se da članovi istog foruma stoje iza rasta cene srebra, međutim neki korisnici foruma tvrde da to nije tačno, već da je reč o koordinisanoj akciji velikih firmi sa Wall Streeta, prenosi BBC.

Izvor: BBC

Ovde je u svakom slučaju reč o poznatoj berzanskoj tehnici „short selling“ ili „kratka pozicija“. Suština tehnike je da veliki hedge fondovi „pozajmljuju“ akcije kompanija u propadanju, dobijajući istovremeno od brokera novac u iznosu trenutne vrednosti deonica. Na primer 10.000 dolara i 100 akcija neke kompanije uz obavezu da će vratiti tih 100 deonica za mesec ili dva.

Uobičajeno je da u međuvremenu vrednost takvih deonica pada, a ako bi pala recimo za 50 odsto, to bi značilo da velikom investitoru treba svega 5.000 dolara za 100 deonica koje će uredno vratiti i profitirati pre0stalih 5.000 dolara.

Međutim, ako vrednost deonica poraste, ili ako puno poraste kao u slučaju kompanije Game Stop, to znači da će veliki investitor morati da plati 700 odsto više novca za onih 100 pozajmljenih akcija i da će biti na gubitku. U slučaju kompanije GameStop reč je o oko 20 milijardi dolara koje su izgubili veliki ulagači.

I tako amateri masovno kupuju akcije ili imovinu gubitaša podižući time njihovu vrednost, nanoseći istovremeno gubitke velikim igračima. Forumaši na mrežama poput Reddita tvrde da trgovci „kratkim pozicijama“ manipulišu tržištima i profitiraju od kraha kompanija u opadanju.   

Sve je počelo u januaru kada su amateri počeli da ulažu u gubitaše GameStop, AMC i nekada moćni Blackberry, a sada su izgleda prešli na puno veće tržište srebra. Učesnici Reddit foruma pozivaju se da ulažu u srebro i oni to rade. Cena srebra porasla je od prošle srede za 20 odsto.

S druge strane, amateri nemaju direktan interes, odnosno zaradu od opisanih aktivnosti, ali to im i nije primarni cilj. Jedna od poruka koja kruži na forumu Reddit je: „Ako vam nije stalo do dobitaka, razmislite o bankama poput JPMorgan koje biste usput upropastili“. Analitičari berzanskog tržišta ocenjuju da će amateri teže podići cenu srebra, nego što je to bio slučaj sa kompanijom GameStop.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...