u oktobru prosečna ruska proizvodnja nafte iznosi 9,8 miliona barela dnevno

Cene gasa u Evropi ponovo premašile 1.250 dolara

EUSvetVesti

15.10.2021 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs

Cene gasa u Evropi ponovo premašile 1.250 dolara Cene gasa u Evropi ponovo premašile 1.250 dolara
Prema podacima evropske Interkontinentalne berze (ICE), cene prirodnog gasa u Evropi su na trgovanju u petak ujutru premašile 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara.... Cene gasa u Evropi ponovo premašile 1.250 dolara

Prema podacima evropske Interkontinentalne berze (ICE), cene prirodnog gasa u Evropi su na trgovanju u petak ujutru premašile 1.250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Novembarski fjučersi gasa su porasli nakon otvaranja trgovanja u holandskom TTF čvorištu za 1,2 procenta na 1.254,5 dolara za 1.000 kubnih metara, ili odnosno na 104,5 evra po kilovat-satu, prenosi Tanug, a javila je ruska agencija TASS.

Britanski Reuters prenosi da je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio da bi Rusija mogla da nastavi sa spot prodajom gasa kada završi sa popunjavanjem svojih zaliha u skladištima.

On je dodao da je proizvodnja gasa u zemlji podignuta trenutno na maksimum kapaciteta, i da u oktobru prosečna ruska proizvodnja nafte iznosi 9,8 miliona barela dnevno.

Izjava Novaka je odgovor na pritisak s kojim se Rusija suočava da pojača isporuke gasa u Evropu, čije su cene drastično porasle ove godine, navodi Reuters.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...