CENE NAFTE I DALJE NA PANDEMIJSKOM MAKSIMUMU Vakcinacija u SAD i nastavak pregovora o Brexitu glavni oslonci

SvetVesti

14.12.2020 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE I DALJE NA PANDEMIJSKOM MAKSIMUMU Vakcinacija u SAD i nastavak pregovora o Brexitu glavni oslonci CENE NAFTE I DALJE NA PANDEMIJSKOM MAKSIMUMU Vakcinacija u SAD i nastavak pregovora o Brexitu glavni oslonci
Cene nafte porasle su za više od jedan odsto u ponedeljak nakon dobrih vesti o početku vakcinacije u Americi i očekivanja da će i... CENE NAFTE I DALJE NA PANDEMIJSKOM MAKSIMUMU Vakcinacija u SAD i nastavak pregovora o Brexitu glavni oslonci

Cene nafte porasle su za više od jedan odsto u ponedeljak nakon dobrih vesti o početku vakcinacije u Americi i očekivanja da će i u drugim zemljama uskoro krenuti imunizacija. Druga dobra vest od vikenda je odluka o nastavku pregovora o Brexitu. Loše vesti o novim zatvaranjima u Evropi delimično su kompenzovane dobrim ekonomskim napretkom u Japanu.

Cena severnomorske nafte Brent ponovo je viša od 50 dolara po barelu. Nakon poskupljenja od 1,32 odsto popela se na 50,63 dolara, a američka nafta WTI (West Texas Intermediate) poskupela je za 1,46 odsto na 47,25 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice. Cene nafte su na najvišem nivou od marta.

Eksplozija saudijskog tankera u Crvenom moru, za koju se sumnja da je izazvana napadom iz Jemena, unela je nemir na strani tržišne ponude, što je takođe doprinelo rastu cena. Dva odvojena požara na naftnim izvorima u Iranu i Nigeriji u nedelju dodatno su opteretila ponudu i podigla cenu.

Ministri energetike održaće sastanak u sredu u formatu OPEC+, a tema će biti kontola poštovanja važećih ograničenja u proizvodnji, prenosi CNBC. Iduće važno zasedanje OPEC+ zakazano je za 4. januar, kada će biti razmotrena odluka o povećanju dnevne proizvodnje nafte za 500.000 barela u prvom mesecu 2021. godine.

Značajno aktiviranje naftnih bušotina u SAD izaziva zabrinutost investitora, jer bi moglo doći do viška ponude na američkom tržištu. Nasuprot tome, ohrabruje ih jačanje aktivnosti rafinerija u Aziji. Kina, Indija, Japan i Južna Koreja vraćaju se u režim prepandemijske potrošnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...