fokus ulagača se ponovo okrenuo ka inflatornim brigama

Cene nafte ispod 92 dolara po barelu

SvetVesti

7.9.2022 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte ispod 92 dolara po barelu Cene nafte ispod 92 dolara po barelu
Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara po barelu budući da je među ulagačima ponovo prevagnula zabrinutost za potražnju... Cene nafte ispod 92 dolara po barelu

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 93 dolara po barelu budući da je među ulagačima ponovo prevagnula zabrinutost za potražnju zbog mera suzbijanja korona virusa u Kini i podizanja kamatnih stopa u evrozoni i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cena barela na londonskom tržištu bila je niža 2,67 dolara u odnosu na prethodni dan i iznosila je 93,07 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se u elektronskoj trgovini trgovalo po 26 centi nižoj ceni nego u petak, od 86,61 dolara. Američka tržišta bila su u ponedeljak zatvorena zbog Praznika rada, piše Mina.

Na ranom današnjem trgovanju, cena sirove nafte dodatno je pala. Prema portalu OilPrice, u trenutku pisanja ovog izveštaja cena barela iznosila je 85,46 dolara za teksašku WTI naftu, a 91,49 za evropsku severnomorsku Brent naftu.

Na početku nedelje cene je poduprla odluka Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i njenih saveznika o blagom smanjenju proizvodnje u oktobru, za samo 100.000 barela dnevno. „Odluka da se poništi septembarsko povećanje proizvodnje za 100.000 barela dnevno bila je više simbolična nego suštinski značajna“, rekao je Krejg Erlam (Craig Erlam) iz OANDA-e.

On je dodao da će taj potez ipak naterati trgovce da dvaput razmisle pre no što spuste cene kao što su radili u poslednje vreme.

„Tržište je saznalo vesti iz OPEC+ i fokus se privremeno preusmerio na ekonomske i inflatorne brige, s dva relevantna faktora, produženim zatvaranjima zbog korona virusa u Kini i odluci ECB o kamatnim stopama u EU“, rekao je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz PVM-a. Oni nesumnjivo potpiruju strah od slabe potražnje, dodao je Varga.

OPEC nije objavio koliko je u ponedeljak koštao barel korpe nafte njegovih članica. U petak mu je cena bila 99,22 dolara po barelu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...