Usled oporavka potražnje i poskupljenja energenata

Cene nafte na višegodišnjem maksimumu

SvetVesti

18.10.2021 14:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene nafte na višegodišnjem maksimumu Cene nafte na višegodišnjem maksimumu
Cene sirove nafte dostigle su u ponedeljak nove višegodišnje maksimume, izazvane oporavkom potražnje i visokim cenama prirodnog gasa i uglja, što je podstaklo korisnike... Cene nafte na višegodišnjem maksimumu

Cene sirove nafte dostigle su u ponedeljak nove višegodišnje maksimume, izazvane oporavkom potražnje i visokim cenama prirodnog gasa i uglja, što je podstaklo korisnike da pređu na lož ulje i dizela za proizvodnju energije.

Novembarski fjučersi za severnomorsku naftu Brent poskupeli su za više od 1,1 odsto do ranog popodneva (CET) u ponedeljak na oko 85,80 dolara za barel, najviše od oktobra 2018. godine. U isto vreme, cena američke WTI nafte (West Texas Intermediate) porasla je za više od 1,6 odsto na 83,60 dolara za barel, što je najviši nivo od oktobra 2014. godine, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Analitičari ocenjuju da su ublažavanja epidemioloških ograničenja širom sveta doprinela oporavku potrošnje goriva, kao i da bi prelazak sa gasa na naftu u proizvodnji električne energije moglo da poveća potražnju za 450.000 barela dnevno u poslednjem kvartalu ove godine.

Očekuje se da će niske temperature na severnoj hemisferi pogoršati deficit u snabdevanju naftom. Međunarodna energetska agencija (IEA) upozorila je da će cene energije nastaviti da rastu, ukoliko ne bude značajnog ulaganja u čistu energiju.

Prema navodima Bloomberga, OPEC i saveznici ne proizvode dovoljno nafte da bi zadovoljili poražnju, pgoršavajući deficit u snabdevanju dok traje ekonomski oporavak od pandemije. OPEC+ je smanjio proizvonju nafte za 15 odsto više nego što bi trebalo, a u teoriji do bi značilo dodatnih oko 750.000 barela dnevno u odnosu na dogovor iz septembra.

Pozivi velikih potrošača za povećanjem proizvodnje zemljama izvoznicama nafte sve su učestaliji od kada je energetska kriza zahvatila Evropu i svet. Najnoviji poziv stigao je iz Japana od premijera te zemlje Fumija Kišide, koji je apelovao na OPEC+ da poveća proizvodnju kako bi se ublažio rast troškova energenata.

Očekuje se da će se do idućeg sastanka OPEC+, koji će biti održan 4. novembra, pojačati politički pritisak na zemlje proizvođače nafte da pojačaju dnevnu produkciju. Njihov sastanak vremenski će se poklopiti sa klimatskom konferencijom COP26 u Škotskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...