uprkos malom povećanju proizvodnje

Cene nafte stabilne nakon sastanka OPEC+

BiznisEUSvetU fokusuVesti

4.8.2022 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte stabilne nakon sastanka OPEC+ Cene nafte stabilne nakon sastanka OPEC+
Cene nafte su uglavnom zadržale stabilnost, uprkos tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučili da povećaju proizvodnju za samo 100... Cene nafte stabilne nakon sastanka OPEC+

Cene nafte su uglavnom zadržale stabilnost, uprkos tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučili da povećaju proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno, srušivši tako američke nade o značajnom porastu zaliha.

U međuvremenu, najviši iranski i američki zvaničnici rekli su da putuju u Beč, kako bi nastavili razgovore o iranskom nuklearnom programu, oživljavajući time gotovo nestale nade o ukidanju sankcija koje koče iranski izvoz nafte, koji bi mogao povećati ponudu i obuzdati cene.

Cena barela nafte na londonskom tržištu pala je 14 centi na 100,4 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu je oslabila 31 cent na 94,11 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hinu.

Ministri članica OPEC-a i saveznika, uključujući Rusiju, zajedno poznatih kao OPEC+, spremni su da blago povećaju proizvodnju za 100.000 barela dnevno odnosno oko 0,1 odsto globalne potražnje za naftom, pokazuje dokument dostupan novinarima.

Iako su SAD zatražile od grupe da poveća proizvodnju, slobodni kapaciteti su ograničeni i Saudijska Arabija možda neće biti voljna da poveća proizvodnju zbog OPEC+ saveznika Rusije, koja je pogođena nizom sankcija zbog rata u Ukrajini.

Uoči sastanka, OPEC+ je smanjio svoju prognozu ovogodišnjeg viška na tržištu nafte za 200.000 barela dnevno, na 800.000 barela dnevno, rekla su tri izvora za Reuters, prenosi agencija Mina.

U međuvremenu, podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici koja se završila 29. jula. Zalihe benzina pale su za 200.000 barela, a zalihe destilata za oko 350.000 barela, prenosi agencija Mina.

OPEC je u odvojenom izveštaju objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u ponedeljak iznosila 106,8 dolara, što znači da je pala 4,04 dolara u odnosu na prošli petak.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...