Kao obrazloženje navedeno da je potrebno da se obuzda inflacija od sedam procenata

Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto

BankeSvetVesti

3.5.2023 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto
Centralna banka Australije RBA saopštila je da je podigla referentnu kamatnu stopu u maju za 25 baznih poena, na 3,85 odsto. Tržišta su prognozirala... Centralna banka Australije neočekivano podigla kamatnu stopu na 3,85 odsto

Centralna banka Australije RBA saopštila je da je podigla referentnu kamatnu stopu u maju za 25 baznih poena, na 3,85 odsto.

Tržišta su prognozirala da će referentna kamatna stopa ostati na istom nivou kao i u aprilu, odnosno da će iznositi 3,6 procenata, prenosi Euronews pozivajući se na Tanjug.

Banka za novčane rezerve Australije (RBA) podigla je za godinu dana 11 puta referentnu kamatnu stopu, a pozajmljivanje novca sada je najskuplje od aprila 2012. godine.

Centralna banka Australije je ovaj korak obrazložila potrebom da se obuzda inflacija od sedam odsto, koja je uprkos postepenom smanjivanju i dalje suviše visoka.

Takođe, RBA smatra da će biti potrebne godine da se inflacija u Australiji suzbije na željeni nivo i procenjuje da će u ovoj godini stopa inflacije iznositi između četiri i 4,5 procenata, dok će se sredinom 2025. godine smanjiti na tri odsto.

Rast cena robe je usporen zbog boljeg odnosa ponude i potražnje, ali cene usluga i dalje rastu. Nezaposlenost je najmanja u poslednjih 50 godina, a situacija na tržištu rada je napeta zbog toga što firme u Australiji sve teže nalaze radnike, piše u saopštenju.

RBA je upozorila da će u budućnosti možda biti potrebna još strožija fiskalna politika kako bi se ukrotila inflacija u zemlji i svela na nivo između dva i tri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...