ministar informisanja na panelu WSIS+20 u Ženevi

Cilj Srbije razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu

SrbijaVesti

28.5.2024 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cilj Srbije razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu Cilj Srbije razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu
Razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu, jedan od važnih ciljeva Srbije, jer se na taj način povećava kvalitet, efikasnost i... Cilj Srbije razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu

Razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu, jedan od važnih ciljeva Srbije, jer se na taj način povećava kvalitet, efikasnost i dostupnost usluga koje pružaju institucije, smanjuju se troškovi i štedi vreme državi i građanima, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić u Ženevi.

Ristić je, na panelu Foruma Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS)+20 u Ženevi, istakao da je IT industrija jedna od najvažnijih privrednih grana današnjice, dodavši da izvoz IT usluga u Srbiji raste iz godine u godinu, objavilo je ministarstvo, prenosi Beta.

Podsetio je da je u 2023. izvoz IT usluga iz Srbije bio oko 3,4 milijardi evra, što je, prema njegovim rečima, napredak u odnosu na 2012. godinu kada je izvoz iznosio 375 miliona evra.

Naveo je i da je Srbija razvila centralni državni portal eUprava, kao i još nekoliko posebnih portala preko kojih građani elektronski mogu da obave veliki broj poslova.

„Naša zemlja je uspostavila Državni data centar u Кragujevcu koji predstavlja ključnu infrastrukturu za razvoj eUprave i digitalizaciju Srbije“, istakao je ministar i dodao da su korisnici Data centra i najveće svetske IT kompanije.

Podsetio je i da je Vlada Srbije u decembru prošle godine potpisala memorandum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN), čime je država postala deo globalne računarske mreže u kojoj je Srbija sedma u Evropi i deseta u svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke. 

„Posvećeni smo i saradnji sa međunarodnim organizacijama i nadležnim organima drugih država u ovoj oblasti. Širimo svest građana o načinima kako da bezbedno koriste nove tehnologije, a posebnu pažnju posvećujemo najosetljivijim grupama kao što su deca“, rekao je ministar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.