Održana konferencija o budućnosti rada u doba veštačke inteligencije

Platformski radnici u Srbiji i regionu zaslužuju bolje uslove

AnalizaBolji posaoIzdvajamoManifestacije

27.5.2024 14:42 Autor: Ljiljana Begović 9

Platformski radnici u Srbiji i regionu zaslužuju bolje uslove Platformski radnici u Srbiji i regionu zaslužuju bolje uslove
U zemljama koje imaju veliki broj gig radnika na globalnim platformama, kao što je to slučaj u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, trebalo bi... Platformski radnici u Srbiji i regionu zaslužuju bolje uslove

U zemljama koje imaju veliki broj gig radnika na globalnim platformama, kao što je to slučaj u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, trebalo bi eksperimentisati sa novim modelima proširenja socijalne zaštite i status ovih radnika rešiti kroz radno zakonodavstvo, jedan je od zaključaka konferencije o platformskoj ekonomiji, algoritamskom menadžmentu i veštinama neophodnim za globalno digitalno tržište rada.

Konferenciju pod nazivom „Promišljanje budućnosti rada: platformski rad u doba veštačke inteligencije“ organizovao je Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR), u saradnji sa amsterdamskom inicijativom Reshaping Work.

Na početku događaja, Manuela Geleng iz Generalnog direktorata EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, istakla je da se sa regionom Zapadnog Balkana dele isti izazovi, jer je platformski rad globalni fenomen.

“Ovo je sve deo procesa usaglašavanja zemalja regiona sa pravnim tekovinama Evropske unije, dok će međunarodna organizacija rada dalje raditi na globalnim standardima uređenja ovog tipa poslova koji su relevantni za sve nas. Digitalne tehnologije, veštačka inteligencija i algoritamsko upravljanje transformišu svet rada. Sa nedavno usvojenom evropskom Direktivom o platformskom radu, Evropska unija uvodi pravni okvir koji će otvoriti mogućnosti za preduzeća i radnike. Time će se osigurati pravičnost, inkluzija i bezbednost na radu. Nova pravila takođe osiguravaju da veštačka inteligencija bude usmerena na čoveka i pouzdana, osnažujući ljude na radnom mestu. Evropska komisija je spremna da pomogne državama članicama da što pre primene ova nova pravila kako bismo ostali ispred vremena“ rekla je Geleng.

Manuela Geleng / Foto: Centar za istraživanje javnih politika

Na skupu na kojem se okupilo više od sto učesnika, u Beogradu i u hibridnoj formi, naglašeno je da region Istočne i Jugoistočne Evrope predstavlja jedan od najvećih globalnih rezervoara radne snage u platformskom radu.

„Ova konferencija predstavlja jedan od retkih relevantnih foruma koji otvara pitanja o efektima dubokih promena koje se odvijaju u svetu platformskog rada u regionu i imaju dalekosežan uticaj na radnike, kompanije i društva u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi“, rekla je Branka Anđelković, koosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Na početku konferencije učesnike je pozdravio i Milan Dobrijević iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija koji je govorio o posvećenosti Vlade Republike Srbije razvoju digitalnog sektora i uvođenju najviših standarda u ovoj oblasti. Konferenciji su prisustvovali i Martin Klauke, šef Operacija – Sektor II, i Metju Peno iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zemlje sa velikim brojem gig radnika koji rade na globalnim platformama trebalo bi da razmotre proširenje socijalne zaštite na sve radnike u nestandardnim formama rada, uključujući i platforme, da inoviraju dizajn paketa osiguranja kroz partnerstva sa platformama i fintech kompanijama i da sarađuju sa platformama kako bi podržale inkluziju i razvoj veština ovih radnika. Vlade sa većim kapacitetima za iniciranje zakonodavnih promena trebalo bi da razjasne status radnika na gig platformama ažuriranjem svojih regulatornih okvira, zajednički je zaključak učesnika konferencije.

Milan Dobrijević / Foto: Centar za istraživanje javnih politika

Inače, regionalna konferencija „Promišljanje budućnosti rada: platformski rad u doba veštačke inteligencije“ je drugi po redu regionali skup koji organizuju Centar za istraživanje javnih politika i amsterdamska incijativa „Reshaping Work“. Prva ovakva konferencija organizovana je u Novom Sadu 2020. godine i okupila je više od 120 učesnika, predstavnika akademske zajednice, biznisa, nevladinih organizacija, sindikata, kreatora javnih politika i platformskih radnika.

O promenama na tržištu rada izazvanim digitalizacijom, veštinama koje će radnicima biti potrebne u budućnosti, zaštiti platformskih radnika i merama koje je potrebno uvesti da bi se ona osigurala, situaciji na tržištu rada EU i regionu Istočne i Jugoistočne Evrope, sličnostima i razlikama platformskog rada na globalnom nivou, govorili su renomirani akademici, međunarodni stručnjaci iz Evropske unije, Međunarodne organizacije rada, regiona i Srbije.

Između ostalih i profesor Vasil Kirov iz Bugarske akademije za nauku, Čedanka Andrić, potpredsednica Evropske konfederacije sindikata i predsednica sindikata Nezavisnost, Ivona Ganko iz Evropske fondacije za obuku, Agnješka Pjasna iz Evropskog sindikalnog instituta, Fibi Mur, profesorka Univerziteta u Eseksu, i Nadina Jakob iz Svetske banke.

O platformskom radu u praksi i iz ugla kompanija govorio je Viliam Bental, globalni direktor kompanije Glovo.

Konferenciju je pratilo i otvaranje samostalne izložbe umetnika Nemanje Golijanina – „Pauza za ručak“, koja istražuje svet platformskog rada, kako onog koji nam je prividno vidljiv, u liku dostavljača hrane, tako i onog koji izmiče našem pogledu jer se odvija na internetu, u četiri zida. Ovo je umetnički pokušaj da se na sarkastičan i duhovit način prikaže ovaj fenomen i osvetli surovost i apsurdnost ovog oblika zapošljavanja koji ne poznaje vreme za odmor, bolovanje, roditeljsko odsustvo ili dečji dodatak.

Takođe, postavljena su i dva bilborda sa sloganom „Ti nas hraniš, a ko tebe čuva?“ . koji imaju za cilj da skrenu pažnju na izazove sa kojima se suočavaju kuriri na platformama za dostavu hrane u Srbiji.

Bilbord kampanja ima za cilj da podigne svest platformi, kreatora javnih politika, potrošača i javnosti na težak položaj kurira i da apeluje na sve, a pre svega na platforme, da obezbede kuririma bolje uslove rada. Bilbordi su postavljeni u Bulevaru kralja Aleksandra, ispred studentskog doma Lola-6 i na Brankovom mostu, sa prilazom iz Bulevara Mihajla Pupina, I-6.

 • Inquiete

  27.5.2024 #1 Author

  Slažem se.

  Odgovori

 • Dux011

  27.5.2024 #2 Author

  Mislim da jeste tacno…

  Odgovori

 • ELLA

  27.5.2024 #3 Author

  Uslovi losi, zarada minimalna jos mnogo Nedostataka koje drzava moze da resi

  Odgovori

 • SHALIMAR

  27.5.2024 #4 Author

  Sto se kurira tice najmanje vidjamo nase ljude,a bez obzira na to,voze po trotoarima na pesackom delu,probijaju se na sve nacine motorcicima,biciklama da stignu na vreme…

  Odgovori

 • Ivana91

  28.5.2024 #5 Author

  Mislim da je tacno

  Odgovori

 • SENSEI

  29.5.2024 #6 Author

  Svi su i potrazi za boljim radnim uslovima, to je normalno

  Odgovori

 • DOBRILA

  29.5.2024 #7 Author

  Da, slazem se..

  Odgovori

 • STEPA

  29.5.2024 #8 Author

  Naravno da zaslužuju

  Odgovori

 • Brana

  3.6.2024 #9 Author

  Tačno tako

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *